Náznaky oživenia už aj v Británii

Dnes zverejnené čísla PMI indexu nákupných manažérov v sektore služieb za marec priviali dobré zvesti. Britský sektor služieb totiž rástol najrýchlejšie za posledných sedem mesiacov.

Je to najsilnejší rast od olympiády, ktorá minulý rok podporila rast a priniesla aspoň dočasné oživenie v ekonomike. Index PMI vzrástol na 52,4 bodu z februárových 51,8 bodov. Hodnoty nad 50 pritom naznačujú expanziu v ekonomike.

Ostro sledovaný sektor služieb

Výsledky tohto prieskumu boli ostro sledované a to minimálne z dvoch dôvodov. Prvým je, že práve sektor služieb sa podieľa až na troch štvrtinách výkonu hospodárstva krajiny. Oživenie v tomto segmente by tak potiahlo celú ekonomiku.

Druhým dôvodom je, že v prípade nepriaznivého vývoja reálne hrozí prepad britskej ekonomiky do tretej recesie za posledných päť rokov. Nakoľko sa ekonomika Veľkej Británie prepadla v poslednom kvartáli 2012 o 0,3 %, k návratu recesie by došlo v prípade, ak by prepad pokračoval aj v prvom štvrťroku 2013.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre