Singapur rastie. Výhľad je pozitívny, avšak opatrný!

Singapurskej ekonomike sa koncom minulého roka darilo viac než sa pôvodne očakávalo. Napriek tomu, že odhady hovorili o hospodárskom raste 1,1 %, skutočnosťou bol rast na úrovni 1,5 %. Za silnejším rastom treba hľadať obnovenie rastu vo výrobnom sektore.

V poslednom štvrťroku 2012 rástla singapurská ekonomika medzikvartálne tempom 3,3 %, čím opäť prekonala odhady na úrovni 1,8 %. V posledných rokoch sa výrobnému sektoru nedarilo.

Situácia sa však dostáva do normálu, keď výrobný sektor za obdobie október-december 2012 rástol oproti predchádzajúcemu kvartálu o 3,1 %. Pri pohľade na pokles 16,6 % v predchádzajúcom kvartáli tak ide o výraznú  zmenu k lepšiemu.

Ani lepšie výsledky z konca roka však neprispeli k tomu, aby vláda zlepšila výhľad pre aktuálny rok 2013. Prognóza tak naďalej zostáva na úrovni medzi 1 až 3 %.

Je tomu tak aj kvôli neistému vývoju vo svetovej ekonomike. V eurozóne stále vládne dlhová kríza a mnoho krajín je v recesii, oživenie USA je zatiaľ krehké a ani rast v Ázii sa nedá považovať za excelentný. Ministerstvo priemyslu a obchodu tak uvádza, že v tejto situácii zostáva makroekonomický výhľad pre ekonomiku „opatrne pozitívny“.

Singapur patrí do TOP 10 najkonkurenčnejších krajín sveta, za čo môže takmer veľmi nízka korupcia, vysoká flexibilnosť vládneho aparátu a infraštruktúra na svetovej úrovni. Krajina tiež kladie veľký dôraz na vzdelávanie a zaslúžene sa vybudovala na jedno z najväčších obchodných centier sveta!

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre