5 TOP noviniek, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Začneme pozitívnymi ekonomickými dátami – Export Číny, druhej najväčšej ekonomiky sveta v januári vzrástol o 25 %, čo je najviac od apríla 2011! Ekonómovia vzhľadom na tento vynikajúci výsledok hovoria o zlepšujúcom sa ekonomickom stave a náznakoch na vzostupný trend!

O radosť býkov sa v piatok postarali aj údaje z USA – deficit obchodnej bilancie Spojených štátov v decembri poklesol na najnižšiu úroveň za takmer tri roky. Znamená to, že ekonomika USA v poslednom kvartáli zaznamenala lepší vývoj než sa doteraz predpokladalo.

2. Vedúci predstavitelia Európskej únie (EÚ) sa v piatok v Bruseli po dlhých rokovaniach dohodli na novom rozpočte na roky 2014 – 2020. Rozpočtový strop činí 960 miliárd € a je to tak prvýkrát v histórii, čo dochádza k zníženiu rozpočtu oproti predchádzajúcemu rozpočtovému obdobiu (komplexný článok z rokovaní Vám Investičné Noviny prinesú už zajtra :-)

3. Burza v Tokiu uzatvorila v piatok už druhý deň v strate, keď ju ponorili akcie Sony a taktiež nepokoje v eurozóne. Hlavný japonský akciový index Nikkei 225 poklesol o 1,8 % na 11 153 bodov.

Po tom, čo elektronický gigant Sony avizoval svoje výsledky za jesenný štvrťrok, jeho akcie poklesli o 10 %! V treťom fiškálnom kvartáli (zakončený decembrom) bola strata Sony na úrovni 10,7 mld. jenov. Rok predtým boli Japonci v mínuse až 159 mld. jenov. Popri akciách Sony sa zviezli aj akcie Panasonic (-5,4 %) a Canon (-2,3 %).

4. Ako dnes avizoval Štatistický úrad SR, stavebná produkcia v decembri 2012  medziročne klesla o 16,5 % na 416,9 mil. Eur. Potešenie v decembri nepriniesol ani index priemyselnej produkcie (IPP), ktorý sa medziročne znížil o 4,4 %. Môže za to pokles priemyselnej výroby o 5,8 % a taktiež ťažby a dobývania o 8,2 %!

5. Ratingová agentúra Moody´s, ktorá je jedným z troch hlavných hráčov na trhu ratingových agentúr, v minulom roku zarobila 690 miliónov dolárov, čo je nárast o 21 %. O 20 % rástli aj tržby ratingovky, ktoré dosiahli objem 2,7 mld. USD. Podľa slov generálneho riaditeľa Moody´s, ratingovka s rastom počíta aj pre tento rok!

 

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre