Domy v USA sa predávajú najrýchlejšie za tri roky!

Predaje už skôr vlastnených domov v USA vzrástli v novembri na najvyššiu úroveň za posledné tri roky. Národná asociácia realitných kancelárii uviedla, že tržby v segmente vzrástli o 5,9 %. Objem predajov počas mesiaca tak predstavoval 5,04 milióna USD.

Národná asociácia realitných kancelárii vyhlásila, že dopyt na trhu s bývaním považuje za zdravý. Medzitým došlo k vyhláseniu spresnených výsledkov o raste HDP USA za tretí kvartál aktuálneho roka.

Hospodárstvo rástlo o 3,1 %, namiesto odhadovaných 2,7 %. Ekonómovia však aj naďalej nie sú príliš optimistickí pri predpovedi na záverečný štvrťrok.

Keď sa ľudia zaujímajú o bývanie

Miera nezamestnanosti klesla v novembri na štvrťročné minimum 7,7 %, pričom dva roky predtým bola ešte nad kritickou úrovňou 10 %. S klesajúcou neobsadenosťou, rastúcim nájomným, ale pritom ešte stále relatívne priaznivej cenovej dostupnosti, sa čoraz viac ľudí zaujíma o svoje bývanie.

Napriek tomu zostáva miera predajov na úrovni 5,04 milióna naďalej hlboko pod vrcholom z roku 2005, kedy dosiahla 7 miliónov.

Silnejšiemu hospodárskemu rastu USA počas tretieho kvartálu mohol robustnejší vývoz a vyššie vládne, či spotrebiteľské výdavky. Výdavky štátne správy a samosprávy vzrástli 0, 3 %, zatiaľ čo spotrebiteľské výdavky rástli medziročne o 1,6 %.

Pri pohľade na budúci rok mnohí ekonómovia, vrátane FEDu uvádzajú, že rast by sa mohol ešte posilniť, pokiaľ sa Kongres a Biely dom dohodnú na riešení fiškálneho útesu a vyhnú sa prudkému zvyšovaniu daní a ostrému zníženiu výdavkov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre