Zo strachu sa z nás stávajú umelci

Strach, ktorý sa na trhoch stále viac rozprestiera, núka investorom nový pohľad na vlastné peniaze.

Akcie sú príliš volatilné, komodity sa všemožne snažia kopírovať ich vývoj, štátne dlhopisy sa začali triediť na toxické a o niečo viac bezpečné.

Politická situácia je neistá a vytvára priestor pre extrémne riešenia, akým je napr. hyperinflácia. Každý chce racionálne ochrániť svoj kapitál pred politickými a trhovými nástrahami.

Do popredia tak čoraz viac vstupujú alternatívne investície, čo sa odzrkadľuje aj na terajšom trhovom vývoji. Obrazy umelcov sa oceňujú na nové maximá a investície do vín či kvalitného koňaku už nie sú také nezvyčajné ako kedysi.

Obraz expresionistu Rothkowitza bol len nedávno vydražený za 75 miliónov dolárov, pričom podľa odborníkov nestál viac ako 50 miliónov $. O šesť mesiacov skôr to zase vrelo v aukčnej sieni Christie, kde bolo po niekoľko hodinovom súboji vydražené dielo toho istého umelca. Cena? Len 87 miliónov dolárov!

Poďme však nazrieť do väčšieho súdka. Počas večernej aukcie v sieni Christie, ktorá sa konala tento týždeň v stredu, sa za dve hodiny vydražili umelecké diela za neuveriteľných 412 miliónov $.

Obraz “Statue of Liberty“  (na snímke vľavo) od slávneho Andyho Warhola, ktorý namaľoval v roku 1964, si anonymný kupujúci odniesol za 43,7 mil. dolárov, pričom odhadovaná hodnota bola 30 mil. $.

Predajné rekordy v sieni Christie boli dosiahnuté až pri ôsmich umelcoch!   Ide o jasný dôkaz, že umenie sa čoraz viac stáva bezpečným úkrytom pre majetnejších investorov.

Tí sa zrejme pri pohľade do budúcnosti chytili za čelo a s povzdychom zhrnuli. To zas bude dráma, ešteže tu máme umenie!

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre