Keď rolexky prekonajú akciový trh aj zlato

rolex hodinky

Medzi alternatívne investície nemusia patriť len zberateľské autá, umenie či víno, ale dokonca aj švajčiarske hodinky Rolex. Táto investícia pritom svojou výkonnosťou prekonáva aj tradičné aktíva.

Podľa Paula Altieriho, zakladateľa a generálneho riaditeľa online trhoviska Bob’s Watches, bola návratnosť investície do hodiniek Rolex za obdobie 10 rokov (od roku 2011 do roku 2021) vyššia ako v prípade nehnuteľností, akciového trhu alebo dokonca zlata.

Priemerná cena použitých hodiniek značky Rolex vzrástla z menej ako 5 000 dolárov v roku 2011 na viac ako 13 000 USD do konca roka 2021. Rast cien pokračoval do jari tohto roka a potom ceny začali postupne klesať, hovorí Altieri.

S názorom Altieriho súhlasí aj Paul Boutros, vedúci oddelenia s hodinkami v spoločnosti Phillips Americas. Podľa Boutrosa bol rast cien za posledné dva roky príliš vychýlený a príliš rýchlo dosiahol úroveň, ktorá bola neudržateľná.

„Nebolo tu dosť kupujúcich, ktorí by udržali tieto cenové hladiny, takže ceny od svojho vrcholu klesli v priemere asi o 20 percent,“ hovorí Boutros.

Priemerná cena použitých hodiniek Rolex vzrástla z 20 000 USD na začiatku roka 2020 na viac ako 37 000 USD koncom marca. K  dnešnému dňu cena klesla na približne 28 000 USD (podľa údajov WatchCharts).

Altieri poznamenáva, že síce Rolex ročne vyrobí zhruba milión nových hodiniek, nevyrába žiadne ďalšie klasické vintage edície, ako sú napr. ikonické hodinky Rolex Daytona z roku 1969.  Medzitým „sa hodinky Rolex, prípadne luxusné hodinky všeobecne, stali fantastickými investíciami a túto kategóriu zberateľstva si osvojuje stále viac nadšencov a zberateľov hodiniek,“ hovorí Altieri.

Švajčiarska spoločnosť nedávno spustila svoj vlastný podnik, ktorý bude certifikovať použité hodinky, ktoré majú aspoň tri roky.

Zdroj: barrons.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre