Miliardári, ktorí do umenia vložili najviac peňazí

Popri investíciách do športu, mediálneho sveta či kvalitného vína je umenie jedným z top aktív, ktorému miliardári len ťažko odolávajú. Podľa výpočtov spoločnosti “Wealth-X” drží priemerný miliardár majetok v hodnote 31 miliárd USD, pričom pol percenta z toho tvoria investície do umenia.

Avšak v miliardárskej desiatke najväčších zberateľov umenia je to omnoho viac – tí majú v priemere až 18 % svojho majetku zainvestovaného v umení. Kto z týchto miliardárov však umeniu holduje najviac?

Je to David Geffen, biznismen z filmového priemyslu, ktorý vlastní majetok v hodnote 6 miliárd dolárov. V umení pritom drží až 1,1 miliardy USD, čo je viac ako 18 % celkového majetku.

Geffen, zakladateľ štúdia DreamWorks Animation, je vášnivým zberateľom amerických umelcov, ako je napr. Jackson Pollock, Mark Rothko či Willem de Kooning.

Umeleckou zbierkou v hodnote jednej miliardy sa môže pochváliť aj hedžový manažér Steven Cohen. Cohen, ktorý drží majetok v hodnote viac ako 9 miliárd USD, si minulý rok tajne zaobstaral Picassov portrét s názvom ‘Le Rêve’, za ktorý údajne zaplatil 155 miliónov dolárov.

Pozri tiež: 5 investícií, ktorým miliardári nemôžu odolať

So svojou láskou pre umenie nezaostáva ani podnikateľ Eli Broad, ktorého umelecká zbierka sa taktiež hodnotí na jednu miliardu dolárov. Broad má vo svojom portfóliu diela od zhruba 200 umelcov.

Umeleckou zbierkou v hodnote jednej miliardy sa môže pochváliť aj Francois Pinault, prevádzkovateľ francúzskeho koncernu s luxusom Kering, a taktiež Boris Ivanishvili, najbohatší Gruzínec s majetkom viac ako 6 miliárd USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre