Zberateľské autá ako investičná príležitosť?

zberateľské auto

Súčasné trendy hovoria o tom, že v momente, ako kúpite nové auto, spravili ste jednu z najhorších investícií, pretože veľmi rýchlo stráca na hodnote. Opačným prípadom však môže byť nákup zaujímavého zberateľského auta s potenciálom budúceho zhodnotenia. Zberateľské autá patria medzi tzv. alternatívne investície, pričom táto forma investovania je obľúbená najmä medzi automobilovými nadšencami.

Ako uvádza portál MoneyMade, niektoré zberateľské autá sa od roku 2007 zhodnotili v priemere o 20 % ročne, čím prekonali aj výkonnosť známeho akciového indexu S&P 500. Samozrejme, ako s každou investíciou, aj s investovaním do zberateľských áut sa spája riziko a rôzne úskalia. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa v tomto segmente orientovať a na čo všetko si dať pozor.

Hneď v úvode sa nám ponúka otázka – môže sa stať, že niektoré autá skutočne prežijú svoju stanovenú životnosť a v rukách majiteľov, ktorí sa o auto budú starať, znovu nadobudnú na hodnote? Odpoveď je áno aj nie. Záleží, aké auto kúpite a za akú cenu, preto je dôležité získať o tomto segmente dostatok informácií. Ideálne je, ak sa vy sami radi „vŕtate“ v motoroch, máte pobehané zrazy s veteránmi a neustále sledujete nové trendy.

Samotnú cenu zberateľského auta určuje viacero faktorov. Nejde iba o jeho stav, vek, počet kilometrov alebo históriu. Nemenej dôležitá je jeho rozšírenosť na trhu, ale aj konkrétna výbava a história, ktorá je spojená s daným autom. Pre určenie hodnoty pomáha aj zdokladovanie kompletnej servisnej histórie a príslušenstvo. Ak ide o limitovanú edíciu alebo auto, ktoré sa ocitlo v slávnom filme, prípadne ho vlastnila známa celebrita, zberateľská hodnota je ešte vyššia.

Dávajte si pozor na rôznych špekulantov, ktorí niekedy nakupujú vozidlá konkrétneho druhu, aby mu potom mohli sami určiť „premrštenú cenu“. Ceny niekedy môžu meniť aj aukcie. Ak sa cena určitého modelu výrazne nadhodnotí, zvyčajne sa vyššie drží určitý čas a potom postupne opäť klesne.

Čo od tejto investície očakávate?

Ak reálne uvažujete o investovaní do zberateľského auta, určite si dobre rozmyslite, čo od tejto investície očakávate. Chcete kúpiť auto, ktoré iba uskladníte a budete čakať, kým sa jeho hodnota v priebehu rokov zvýši? A čo ak kúpite „mačku vo vreci“ a hodnota auta nikdy neporastie, práve naopak? Alebo ste automobilový nadšenec a chcete mať vyslovene radosť z tohto auta? Práve druhá skupina zberateľov, ktorí v prvom rade kupujú auto s láskou a až v druhom rade kvôli možnosti zárobku, dokážu siahnuť aj po drahších a cennejších kúskoch. Následne ho za ďalšie investované prostriedky renovujú a zúčastňujú sa aj rôznych výstav a veteránskych akcií a súťaží. Všetky tieto aktivity sa väčšinou majiteľovi vyplácajú, pretože ako si povieme nižšie, získané ocenenia zvyšujú hodnotu zberateľského auta.

Ako sa hovorí, mali by sme investovať do toho, čomu dobre rozumieme. A pokiaľ s autami nemáte žiadne skúsenosti, je vysoká pravdepodobnosť, že sa popálite. V takomto prípade môže byť riešením poradenstvo od človeka, ktorý sa v zberateľských autách vyzná a má s veteránmi bohaté skúsenosti.

Na čo sa zamerať pri výbere investičného auta?

Samotný výber a nákup zberateľského auta je dôležitou fázou a nemali by ste ju podceniť. Ak na začiatku za auto preplatíte, prípadne kúpite nezaujímavý zberateľský kus, ktorého hodnota bude v priebehu rokov iba stagnovať, ovplyvní to celú vašu investíciu.

Ako uvádza portál Vinoinvest.com, pri výbere investičného auta by sme mali zvážiť niekoľko základných faktorov:

Dokumentácia a servisné záznamy: hľadajte autá, ktoré disponujú originálnou dokumentáciu, vrátane manuálov, servisnej histórie či záznamov o súťažiach. Tieto dokumenty poskytujú prehľad o tom, ako vyzerala údržba a starostlivosť o vozidlo.

Pôvodný stav: investor by si mal všímať, či je auto v pôvodnom stave, pretože úpravou sa znižuje jeho hodnota (napr. či bolo auto striekané).

Vzácnosť a popularita: medzi vzácne autá patria limitované edície, autá s jedinečným dizajnom. Niekedy stačí, ak sa určitý model objavil v slávnom filme. Dokonca aj experimentálne autá, ktoré neboli nikdy komerčne ponúkané, sa môžu stať populárnymi, príkladom je Bugatti Royale.

História súťaží: ako sme už spomenuli vyššie, natrafiť môžete aj na kúsky, ktoré majú za sebou rôzne súťaže a ocenenia. Ak je táto história súťaží alebo pretekov zdokumentovaná, je to veľká výhoda a autu to pridáva na hodnote.

Trendom sú youngtimeri

Aj vo svete zberateľov aút existujú určité trendy. Jedným z nich je zameranie na tzv. youngtimeri. Väčšinou ide o vozidlá staré 20 až 30 rokov, ktoré preukazujú určitý zberateľský potenciál, pretože ide o limitovanú edíciu, prípadne špeciálnu športovú verziu. Youngtimeri sú obľúbené aj z dôvodu, že sa na nich dá stále jazdiť. Ďalšími výhodami sú nižšie obstarávacie ceny, odolnejšia technika a fakt, že ich netreba príliš často servisovať.

Treba zdôrazniť, že nie je jednoduché predpovedať, ktoré autá sa nakoniec stanú zberateľskými. Automobilová komunita je plná príbehov investorov, ktorí na týchto špekuláciách prišli o peniaze. Napr. v roku 1976 automobila Cadillac informovala, že bude vyrábať svoj posledný kabriolet – Fleetwood Eldorado z roku 1976.  Investori skúpili všetky repliky v domnienke, že okamžite pôjde o cenný zberateľský kúsok. Cadillac ale pokračoval v roku 1984 vo výrobe, v dôsledku čoho nakoniec prví kupujúci prišli o polovicu investície.

Hodnota historických vozidiel, ktoré patria k tým najžiadanejším, sa v priebehu posledných desaťročí zvýšila viacnásobne, príkladom sú Porsche 911, Porsche 356 či Mercedes-Benz Gullwing. Čo sa týka obľúbenosti, za najväčšie stálice možno považovať kabriolety a športové autá. Ak sa pritom jedná o vzácnejšie a výnimočnejšie autá, spravidla ich cena rastie o niečo viac, ako pri bežných modeloch. Za všetky môžeme spomenúť napríklad značky, ako je Ferrari, Lamborghini alebo iné športové vozidlá, ktoré sa objavili na prelome 50. a 60. rokov.

Netreba zabúdať ani na náklady

Aj pri tejto forme investovania treba počítať s viacerými rizikami. Pri zberateľských autách to môžu byť drahé opravy, nakoľko náhradné diely sa pri týchto vozidlách ťažko hľadajú a ich cena je vysoká. Ďalej treba počítať s nákladmi na poistenie či skladovanie. Medzi riziká takejto investície patrí aj krádež auta, prípadne vandalizmus.

A čo sa týka následného predaja? V podstate existujú tri možné spôsoby. Buď je to predaj auta prostredníctvom dražby, pomocou overeného predajcu alebo prostredníctvom priameho predaja. Ak ste milovník starších automobilov, možno sa nájdete práve v tejto alternatívnej forme investovania.

Zdroje: moneymade.com; peniaze.sk; finreport; vinoinvest.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre