Realitné kasíno!

Na Cypre môžu investori zabudnúť na akékoľvek pravidlá a teoretické východiská známe v oblasti realitného trhu. Krajiny na juhu Európy sa vyznačujú premrštenými cenami a neprehľadným realitným trhom hlavne v oblastiach s rozvinutým cestovným ruchom, no na Cypre je možné všetko!

Pre priblíženie situácie na tomto ostrove sú použité konkrétne príklady namiesto sumarizácie číselných údajov. Ako základ vykreslenia situácie sa dá použiť porovnanie predajnej ceny nehnuteľnosti a ceny, za ktorú je možné si túto nehnuteľnosť prenajať. Dom v rekreačnej oblasti s rozlohou cca 250 metrov štvorcových stojí cca 2 mil. €.

Obdobný, susedný dom je možné si prenajať za cca 1000 € mesačne. Pri zachovaní minima realitnej matematiky by mal byť nájom desať krát väčší. Vysoké ceny nehnuteľností podporuje aj záujem zahraničných podnikateľov nadobudnúť trvalý pobyt na ostrove (dôvody sú hádam jasné).

Chaos

Ceny pozemkov a stavebných materiálov sú tiež neprehľadné a podporujú realitný chaos. Investor nie je schopný s dostatočnou presnosťou identifikovať náklady na výstavbu. Neoficiálne zdroje uvádzajú, že každý tretí podnikateľský subjekt má vo svojej hlavnej alebo vedľajšej podnikateľskej činnosti developerské aktivity. Príjem z prenájmu či predaja je vďačným nástrojom na špekulatívne daňové opatrenia, zároveň sa dá krásne „pohrať“ s podnikovými nákladmi, ako takými, pri unifikácii developerských súčastí. Predikcia vývoja cien nehnuteľností je takmer nemožnou, pretože nie je jasné, kedy sú ceny nadhodnotené a kedy naopak majú tendenciu rásť.

Investor, ktorý nie je averzný voči riziku, si na cyperskom realitnom trhu príde na svoje. Nedostatok informácií pri kúpe vytvára priestor na skresľovanie údajov pri procese predaja. Investor je teda hráč, reality sú chipy, krupier je štát a samotný realitný trh je balíčkom neoficiálnych kariet. Aktívne pôsobenie na tomto trhu je tak nepredvídateľné, že ide skutočne len o hru. Ak máte financie a chuť hrať, vitajte na Cypre!

Priamo z Cypru od nášho redaktora Miroslava Hrušku.

Zdieľať
Komentáre