Pôda: Jediný produkt, ktorý sa už nevyrába

Aktuálna spleť dlhových a hospodárskych problémov sortiment bezpečných a výnosných investícii výrazne okresala. Investori preto dostali priestor, aby sa viac oboznámili s alternatívnymi formami investícií, ku ktorým patrí aj pôda. My vám v rámci nej ozrejmíme dve investičné príležitosti: Lesnúpoľnohospodársku pôdu.

Dopyt rastie, ponuka sedí!

Odborníci sa dnes domnievajú, že zvýšená efektivita v poľnohospodárstve, ktorej okrem iného napomáha vedecko-technický prokrok, je prínosom pre rozrastajúcu sa populáciu sveta. Napriek tomu mnoho investorov sveta vie, že poľnohospodárska pôda patrí k najlepším investičným príležitostiam. Už slávny priemyselník Henry Ford pred sto rokmi svojim priateľom radil: „Kúp poľnohospodársku pôdu – je to jediný produkt, ktorý sa už nevyrába. Po myšlienkových stopách Forda sa dnes vyberá množstvo investorov, pretože im je zrejmé, že ponuka v tejto oblasti sa nemôže zvyšovať. Na pozadí strmého nárastu populácie, sa toto aktívum javí ako veľmi populárna investícia.

Cena vystrelila nahor

Podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva, sa cena poľnohospodárskej pôdy v najdôležitejších agrárnych krajinách vyšplhala z minuloročných 1150 dolárov za jeden aker (4046 m2) na súčasných 2700 USD. Hodnota aktíva sa pozitívne vyvíja na takmer všetkých kontinentoch sveta.

Množstvo privátnych investorov, ktorí chcú do agrárnej pôdy investovať, tak môžu spraviť aj cez kúpu akcií veľkých poľnohospodárskych spoločností. Ku nim patrí napr. KTG Agrar, Agrarius či Black Earth. Tieto skupiny obsadzujú obrovský podiel poľnohospodárskej pôdy. Zaujímavou je i spoločnosť Adecoagro SA so sídlom v Luxembursku, ktorá vlastní takmer 500 000 akrov pôdy v Južnej Amerike.

Inou formou sú tzv. fondy ETF (Exchange Traded Funds), pričom jednotku fondu kúpiť pri malých cenách, čo je výhodou pre menších investorov. K takým ETF fondom v tejto oblasti patrí napr. “PowerShares DB Commodity Index”, ktorý sleduje celý kôš poľnohospodárskych komodít.

Veľké úspechy po celom svete dnes zohráva aj lesná pôda. Trend je pri nej jasný – celosvetová urbanizácia sa rozmáha, a tak je lesnej pôdy čoraz menej. Vyhliadky sú pozitívne, nehovoriac o dreve. Jess Jarratt, prezident spoločnosti Wells Timberland tvrdí, že dopyt po dreve sa do roku 2050 zdvojnásobí.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Plne suhlasim s tymto! Poda sa vzdy oplatiii, jedine co ma teraz hodnotu je pozemok, este ako tak dom, byt.. ludi pribuda a pody ubuda z coho sa dá vyvodit len jeden trend ceny

Ja som tiež za..ale predstav si situáciu, keď sa efektivita v poľnohospodárstve nejakým novým vynálezom zdvojnásobí – ceny “prebytočnej” poľnohospodárskej pôdy možu naraziť do múru a stratiť polovicu..čo sa ale týka dlhodobého pohľadu, pre mňa je pôda tiež favoritom