Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o investícii do vína

Ak ste už zunovaní investíciami do akcií, drahých kovov alebo dlhopisov, možno vaše portfólio osvieži investícia do vína. Investori po víne nesiahajú len s vidinou zisku – s drahým vínom sa spája prestíž, vkus a záujem o históriu. Preto je pre mnohých investícia do vína skĺbením koníčka a možnosti zárobku.

Každopádne, trh s vínom je v mnohých ohľadoch špecifický a investor tu môže veľa získať, ale aj prerobiť. Aby vám táto alternatívna investícia viac nebola cudzia, zodpovieme si hlavné otázky, s ktorými sa stretne každý nováčik trhu s vínom.

Kde začať?

Hovorí sa, že prvou vecou, ktorú by mal nováčik na vínnom trhu pochopiť, je samotné víno. Ako upozorňujú mnohé investorské hviezdy – nikdy neinvestuj do toho, čomu nerozumieš. Odborníci preto odporúčajú vyzbrojiť sa informáciami a o víne si toho naštudovať najviac ako sa len dá. Vďaka poctivému štúdiu napríklad zistíte, že kvalitné víno pochádza z regiónov ako Bordeaux, Champagne či Tuscany. Pri získavaní informácií sa nebojte využiť internet a webové stránky, ktoré sú určené pre privátnych investorov do vína.

Kde víno kúpiť?

K vínu sa dá dostať rôznymi spôsobmi – cez internet, makléra, aukčné domy, fondy či futures kontrakty. S nákupom online sa spája najväčšie riziko, pretože okrem pokazeného vína sa vám môže do rúk dostať aj falzifikát. Ak nákup vína zverujete sprostredkovateľovi, preverte si o ňom všetko čo sa len dá – ako dlho je v podnikaní, akú má povesť či referencie.

Čo vplýva na cenu?

Hodnotu vína ovplyvňuje viacero faktorov. Zrejme základným je pôsobenie dopytu a ponuky, takže čím je vyšší dopyt a zároveň obmedzená ponuka, tým viac sa cena vína šplhá nahor. Významnú úlohu zohráva aj hodnotenie, o ktoré sa starajú profesionálni kritici – tí víno bodujú na základe jeho vlastností, ku ktorým patrí čírosť, farba, jeho vôňa, chuť a celkový dojem.

Príklady z minulosti potvrdzujú, že vysoké bodové hodnotenie spôsobilo až 10-násobný rast ceny vína! Cenu ovplyvňujú aj nepredvídateľné faktory, ako je počasie či negatívne posudky uznávaných kritikov.

Pozor na nízku likvidnosť

Ako už tušíte, víno sa investorom môže postarať o šťavnatý zisk, no treba byť opatrní – nie je dôležité vedieť kúpiť, ale aj vedieť správne predať. Čo to znamená? Profesionáli pôsobiaci na tomto trhu vám dosvedčia, že jedným z úskalí je práve nízka likvidnosť.

Keď na trh hodíte akcie Apple alebo Volkswagenu, kupcu nájdete kedykoľvek. Pri víne to ale platiť nemusí – aj keď cena vašej vínnej fľaše porastie zo 200 na 800 eur, môže sa stať, že ju nikomu nepredáte, takže sa nedostanete k peniazom.

Ďalšie náklady

Okrem obstarávacej ceny a provízii sa s vínnou investíciou viažu ďalšie náklady ako je poistenie a skladovanie. Profesionálne uskladnenie vína začína od 18 dolárov/mesačne, čo pre mnohých nováčikov nie je málo. Navyše si treba uvedomiť, že návratnosť investície môže prísť o 6-10 rokov!

Tí bohatší investori to vyriešili po svojom a pod domom si dali vybudovať vlastnú pivnicu s udržiavanou teplotou a regulovanou vlhkosťou vzduchu. Náklady na vybudovanie takejto parády môžu ľahko presiahnuť 100 tisíc eur.

Kvalitné víno je slabinou mnohých miliardárov, ktorí ho však kupujú skôr z lásky ako vidiny výnosu.

Aktuálne trendy

Silný dopyt po víne dnes prichádza hlavne z Ázie. Sú to prevažne čínski investori, ktorí sa čoraz častejšie obzerajú po alternatívnych investičných príležitostiach, ku ktorým sa radí aj investícia do vína. Čo sa týka vývoja cien, v posledných rokoch sme mohli badať útlm, pod čo sa podpísali hlavne globálne ekonomické problémy. Vo všeobecnosti odborníci tvrdia, že priemerný ročný výnos takejto investície predstavuje 10 – 12 percent.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre