Akcie v dobrej nálade. Vieme prečo!

Hospodárstvo Číny porástlo v druhom kvartáli o 7,6 %, čo je v súlade s očakávaním analytikov. Aj keď ide o najmenší rast od roku 2009, pre trh to nie je žiadnym prekvapením. Ako hovoria odborníci, stále je tu nádej. Obchodníci sa domnievajú, že druhá najväčšia ekonomika sveta by mohla prijať ďalšie stimulačné opatrenia, čím zmierni škrípanie hospodárskeho rastu. Dnešné dáta z Číny preto viac potešili ako sklamali.

K uvoľneniu na finančných trhoch prispela aj talianska aukcia dlhopisov, ktorá aj napriek zníženiu ratingu Talianska dopadla úspešne. Krajina si požičala 5,25 miliárd eur, pričom úrok bol menší než v aukcii predtým.

Chuť na bankové akcie

K uvoľneniu napätých finančných trhov prospela aj americká banka JP Morgan Chase, na ktorej akcie dnes upriamila oči väčšina investorov. Kvartálna strata banky nakoniec nebola taká veľká ako sa predpokladalo, čo jej akcie poslali nahor. K 20:30 si akcie JP Morgan pripisujú + 5,34 %. Svoju hodnotu zvyšujú aj akcie iných amerických bánk: Citigroup si pridáva  takmer 5 %, akcie Bank of America rastú o viac než tri percentá. Po pozitívnych kvartálnych výsledkoch rastú aj akcie banky Wells Fargo, a to o 3,23 %.

Akcie dnes doslova odignorovali správu o zhoršenej spotrebiteľskej dôvere v USA, ktorá sa prepadla na najhoršiu úroveň za posledných 7 mesiacov.

Akciový index Dow Jones Industrial rastie o 1,35 %, mohutnejší index S&P 500 o 1,44 % a Nasdaq o 1,44 %. Pozitívne naladené sú aj komoditné trhy. Zlato rastie o 1,53 % na 1589 dolárov/uncu a podobným tempom si pridáva aj cena ropy BRENT a WTI.

V zelenej farbe zakončili aj akcie v Európe. Nemecký akciový index DAX vzrástol o viac než 2 percentá, francúzsky index CAC 40 o 1,45 %.

[poll id=”14″]

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

Som zvedavý na tretí čínsky kvartal – pada Čína, padá všetko

Obelix, verím že Čínu padnúť nenechajú, pretože by zo sebou stiahla aj USA..čo sa týka toho rastu sedem percent, stále je to krasne..to dvojnasobne zniženie sadzieb v poslednej dobe sa v niecom odrazit musí. ale zoberme si to tak, ze najvacsim trhom Číny je Amerika-ak sa bude nezamestnanosť zvyšovať tam, odrazii sa to aj v Číne – treba pozrieť aktulne data z USA