Inflácia v Číne na ústupe. Je tu priestor, tvrdí premiér

Inflácia v Číne sa ochladzuje. Jej pokles na najnižšiu úroveň za posledných 29 mesiacov dáva čínskej vláde väčší priestor na stimuláciu ekonomiky.

Ako oznámil štatistický úrad v Pekingu, za mesiac jún v medziročnom porovnaní vzrástol index spotrebiteľských cien len o 2,2 %. Ďalším znakom, že čínsky dopyt ochabuje, je pokles cien výrobcov o 2,1 %.

Vzhľadom na oslabený hospodársky rast, čínsky premiér Wen Ťia-pao vyzýva k “agresívnejšej” menovej politike. Tomu, že hospodársky rast v druhej najväčšej ekonomike sveta chabne, napovedá viacero ukazovateľov. Index nákupných manažérov  dosiahol v júni hodnotu 50,2 bodov, čo je najmenej od decembra 2011. V preklade táto hodnota značí len „miernu expanziu“ čínskeho hospodárstva.

Oslabenie je cítiť aj v sektore stavebníctva, za čo môžu opatrenia čínskej vlády. Tá sa totiž snaží prehriaty realitný trh schladiť. Pod stanoveným cieľom 10 % sa nachádza aj zahraničný obchod Číny, za čo môže aj dlhová kríza v eurozóne.

Do boja so zadrhávajúcim sa rastom ekonomiky vstupuje aj menová politika. Centrálna banka Číny v priebehu 30 dní znížila hlavnú refinančnú sadzbu už druhýkrát. Naposledy minulý štvrtok o 31 bázických bodov na  6 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre