10 krokov pre investovanie do umenia

1. Na začiatok si premyslite, aký druh umenia sa vám páči. Najlepším spôsobom, ako to zistiť, je prehrýzť sa cez svet umenia, teda množstvom umeleckých diel. Je to jednoduché, stačí ísť pozrieť do múzeí a galérii, porozprávať sa s obchodníkmi či samotnými umelcami. Získate tak prehľad o rôznych umeleckých obdobiach, štýloch či nosičoch umenia (obrazy, sochy …)

2. S výskumom neskončite. Zamerajte sa na internet, ktorý vám pomôže rozšíriť rozhľad. Čo je dôležitejšie, získate prehľad o cenách – prezrite si diela, ktoré sa už boli vydražené a hlavne za koľko.

3. Dobre, po prvých dvoch krokoch sa Váš výber určite zúžil. Teraz sa snažte byť k svojmu výberu bližšie, najlepšie osobne. Zblízka môže vyzerať úplne inak, než na obrazovke počítača.

4. A prišli sme pri otázku peňazí. Nastavte si rozpočet a buďte pripravení prekročiť ho. Keď si dielo zamilujete, márnotratnosť je na mieste, avšak posledné čo chcete, je mať výčitky svedomia. Ako hovorí Waldbaum, rozpočty sú dôležité, najmä ak sa chystáte na kúpu v dražbe.

5. Zoznámte sa s faktormi, ktoré môžu ovplyvniť cenu vášho umenia: Diela nakúpené na primárnom trhu (prvý majiteľ) zvyknú byť drahšie, než umenie zo sekundárneho trhu (predaj cez galériu, aukciu). Dôležité je tiež zohľadniť, či ide jeden kus z dvoch alebo jeden zo 100. Dôležitý je aj nosič umenia – práca na plátne je hodnotnejšia než na papieri.

6. Pozor na skryté náklady! Aj tento krok je ďalším dôvodom, prečo si je treba stanoviť pevný rozpočet. Treba si uvedomiť, že peniaze nevysolíte len za samotné umenie. Do úvahy treba brať aj poistenie, poštovné, orámovanie či provízie maklérovi.

7. Poraďte sa o cene zo skúsenými zberateľmi či znalcami: Ešte pred tým, než otvoríte svoju peňaženku, overte si cenu diela u profesionálneho znalca.

8. Ešte predtým, než vstúpite na pôdu veľkých aukcií, zúčastnite sa menších regionálnych dražieb, kde sú kvalitné práce  k dispozícii aj za nižšiu cenu. Zistíte ako to chodí, takže sa jednoducho natrénujete.

9. Ak nakupujete v galérii, požiadajte o zľavu. Možno to znie divne, no nálepka s cenou nemusí hneď znamenať „cenu“.

10. Ak ste si kúpili umelecké dielo, nevyhadzujte  žiadnu dokumentáciu s ním spojenú. Neviete, kedy ju ešte budete potrebovať. Je totiž priamym prepojením medzi Vami a samotným autorom.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre