Ekonomický motor Európy sa zadrháva

V dôsledku globálnej krízy sa v apríli nemecký priemysel priam „zrútil“. Priemyselné objednávky sa v apríli v porovnaní s marcom prepadli o 1,9 %. Ako uvádza ministerstvo hospodárstva v Nemecku, ide o najväčší pokles od novembra 2011. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s poklesom o 1 percento. Poklesom objednávok trpia predovšetkým výrobcovia strojov a zariadení.

Hrboľaté pristátie?!

Experti varujú, že hrubý domáci produkt Nemecka môže v 2. kvartáli 2012 stagnovať. Hospodárstvo tak môže čakať hrboľaté pristátie.

Nemecko ohrozuje najmä dlhová kríza. Vývoz do krajín eurozóny v marci poklesol o 3,6 %. Export Nemecka do menovej únie tvorí 40 % z celkového vývozu. Rast Nemecka ohrozuje aj Čína, kde dochádza k stagnácii importu. Ako tvrdia ekonómovia oslovení agentúrou Reuters, Čína v tomto
roku porastie o 8,2 %. To je najmenej za posledných 10 rokov.

Nemecko sa v menovej únii považuje za motor ekonomického rastu. Napriek súčasným problémom jeho hospodársky rast za prvý kvartál 2012 potešil.

Kým ekonómovia odhadovali medzi kvartálny nárast hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,2 %, nemecká ekonomika vzrástla o 0,5 %. Odborníkov nepotešil slabší objem investícií, a to najmä v stavebníctve.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre