Odborník nevidí realitný trh v USA ružovo!

„Obávam sa, že na realitnom trhu nebudeme vidieť skutočný zvrat trendu“, hovorí jeden zo zakladateľov Case-Shiller indexu sledujúceho ceny domov, Robert Shiller. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa hodnoty indexu zverejnenej v utorok, vzrástli ceny nehnuteľnosti v mesiaci február prvýkrát od apríla 2011. Oproti januáru sa ceny navýšili len mierne o 0,2 %. Napriek tomu sa nachádzajú o 3,5 percent pod minuloročnou úrovňou.

Nešťastná to kríza. Ceny domov sa vrátili do roku 2002

Ceny nehnuteľností  sa v roku 2006 rapídne zdvihli. Spľasnutie bubliny na realitnom trhu spôsobilo vážnu globálnu finančnú krízu. Jadrom problémom bolo sekuritizácia hypotekárnych úverov a následný predaj týchto „toxických“ balíčkov do celého sveta. Keď dlžník prestal platiť, hypotekárne listy stratili hodnotu a spustila sa lavína miliardových škôd.

Index sledujúci ceny 20 metropol sa v súčasnosti nachádza na úrovni z roku 2002. Ako tvrdí Shiller, mierny nárast indexu je spôsobený regionálnymi zmenami. V deviatich z 20 metropolitných oblastí dosiahli ceny domov minimá. Shiller ďalej vyhlásil, že obrat je nepravdepodobný, aj z dôvodu vysokej nezamestnanosti v USA. V marci dosiahla miera nezamestnanosti v Spojených štátoch výšku 8,2 %, čo má následne tlak na ceny domov.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre