Grécko: Každý druhý mladý človek nemá prácu

Dlhová kríza v Grécku udiera čoraz viac na trh práce. Už niekoľko mesiacov tu nezamestnanosť rastie. Podľa najnovších dát je jasné, kto na to dopláca najviac: mladí! Až 50,8 % mladých ľudí vo veku 15 – 24 rokov nemá v Grécku pravidelnú prácu. Je to dvakrát toľko ako pred troma rokmi. V rámci eurozóny je nezamestnanosť mladých vyššia už len v Španielsku.

Ani pri nazeraní na celkovú nezamestnanosť to nevyzerá lepšie. V januári vzrástla miera nezamestnanosti v Grécku na rekordných 21,8 %, čo predstavuje 1,08 milióna ľudí bez práce. Opäť tu platí, že iba v Španielsku je miera nezamestnanosti vyššia – tu bola nezamestnanosť v 1. Kvartáli 22,9 %. Pre porovnanie, v Nemecku v mesiaci marec bola nezamestnanosť na úrovni 7,2 %.

Tieto čísla dávajú európskej dlhovej kríze tvár.  Drastické úsporné opatrenia gréckej vlády mimoriadne zasiahnu obyvateľstvo. Ani budúce vyhliadky gréckeho trhu práce nie sú lepšie. Od roku 2008 sa grécka ekonomika prepadla o jednu pätinu.Za toto obdobie stratilo prácu až 600 000 ľudí. Vzhľadom na to, že o dávky v nezamestnanosti žiada čoraz viac ľudí, sa Aténam nedarí splniť stanovené finančné ciele.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre