Problémy Španielska oslabujú euro

Dôvodom sú rastúce náklady na obsluhu dlhu Španielska, ktoré prehlbujú obavy z dlhovej krízy v eurozóne. Európska mena zaznamenala tento týždeň prepad o 3,4 percenta. 1 euro malo hodnotu 106,86 jenu. Tento prepad je najväčší od mája minulého roku. Euro oslabilo aj voči doláru, a to o 1,9  percenta, na úroveň 1,3096 dolára za euro. Euro sa tak približuje k hodnote 1,3035, ktorú naposledy dosiahlo 5. apríla a bola najnižšou od 15. marca.

Voči doláru oslabuje najviac rand a švédska koruna. Juhoafrická mena oslabila o 2,7 percenta na hodnotu 7,8834  randu za dolár. Švédska koruna stratila 2,1 percenta a dosiahla tak úroveň 6,7522 koruny za dolár. Aktuálne sa kurz jenu voči euru nachádza na úrovni 106,9047.

Vývoj jenu voči euru

Španielsky dlh

Štvrtá najväčšia ekonomika Európy čelí vážnym problémom, hovorí sa aj o ďalšej finančnej pomoci pre krajinu. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov dosiahli 5,84 percenta. Je to najväčšia hodnota od decembra 2011. K nárastu došlo po tom, čo španielsky premiér vyhlásil, že krajina tento rok nedodrží plánovaný deficit verejných financií. Celkový dlh Španielska sa má podľa najnovších informácií tento rok vyšplhať na 79,8 percenta HDP.

 

Zdieľať
Komentáre

Ja osobne si myslím, že Jen ma veľký potenciál ale… za momentálnym vývojom eura bude opäť a znova naša stará známa dlhová kríza, bude ešte ”sranda” si myslím, keďže sa so Španielskom začne zrejme zosypávať aj Taliansko :struggle:

tak to ani nehovorte – ale je to tak, spanielsko musi ostat pevne, inak to bude padat ako domcek z karat..tu vynosnost vysoku na dlhopisoch malo aj taliansko a ustalo to..ecb to musi podporit, ja osobne to inak nevidim :beauty:

Buď je ten japonský jen naozaj taký bezpečný, alebo má euro znova pruser :/ ked je v grécku trošku ticho, prídu ďalší a a.ešte väčším problémom. Ach jaj