Koniec penny v Kanade?

Povaľujú sa ľuďom v šatníku a stoja príliš veľa. Sú na záťaž a dávno prežili svoj účel. Hovoríme o kanadskom penny (cente) a dôvode prečo sa  Kráľovská Kanadská Mincovňa rozhodla ukončiť ich výrobu tento rok na jeseň v rámci svojho úsporného rozpočtu. “Penny je mena bez akéhokoľvek mena v Kanade a stojí nás 1.5 centov na výrobu penny,” povedal minister financií Jim Flaherty. V Kanade táto téma vyvolala zmiešané reakcie. Niektorí Kanaďania tvrdia, že by im to uľahčilo život, zatiaľ čo iní sa obávajú, že by sa tým otvorila cesta pre zvyšovanie cien.

“Pre vládu, ktorá varuje Kanaďanov proti zadlžovaniu, to vyzerá byť v rozpore so znevažovaním týchto mincí – stále sú to peniaze a nič viacej ako zaberanie miesta to nie je,” uviedol David Berman z Toronto Globe and Mail. Vlády v krajinách ako sú Nový Zéland, Austrália, Holandsko, Nórsko, Fínsko, Švédsko a ostatné krajiny zvládli hladký prechod zrušenia „penny“ vo svojich ekonomikách.

Výrobné náklady penny sú 11 miliónov $ ročne. Mince, ktoré predstavujú dva javorové listy a portrét kráľovnej Alžbety II. zostanú zákonným platidlom až do konca, kým nezmiznú z obehu. Očakáva sa, že obchody by v prípade potreby museli upraviť  cenovky.

Penny ľudí obťažujú

Podľa tvrdenia Ralph Moyal – predseda združenia maloobchodných predajcov, zrušenie centov môže urýchliť transakcie. “Penny sú zbytočné a nemajú už žiadnu funkciu,” povedal Moyal, ktorý ďalej argumentoval tým, že ešte nepočul žiadne sťažnosti od svojich predajcov. Marie Pascale z Toronta, ktorá je spolumajiteľka obchodu s potravinami, je taktiež zástankyňa názoru, že Penny je na obtiaž a povedala, že ceny už zaokrúhľuje na najbližších 5 centov. Theo Danilov – webový vývojár je spokojný s menšou zmenou „vo vreckách,“ hoci má pochybnosti ohľadom zaokrúhľovania cien, pretože to môže byť ďalší spôsob pre obchodníkov ako zarobiť na zákazníkoch. Brian Grant Duff- zberateľ a obchodník s mincami vo Vancouveri povedal, že bude smútiť za centami, ale uznal, že už sú veľmi málo využívané. „V súčasnosti, keď idete po ulici, väčšina ľudí sa hanbí zdvihnúť cent zo zeme alebo sa im nechce obťažovať hodiť pár centov bezdomovcom“.

V USA majú iný názor

Je asi ťažké si predstaviť, že Američania hovoria:“ Tak a je to, zbavili sme centov, veď na to tú máme „Lincolnovu hlavu“(minca s hodnotou 25 centov). Obamova vláda sa zaoberá hľadaním lacnejšej alternatívy materiálu na výrobu centov, ktorý sa teraz vyrába zo zinku. Je to dosť veľký rozdiel od doby, kedy kandidát Barack Obama viedol kampaň aby sa stal prezidentom. „Snažili sme sa eliminovať centy za nejakú dobu, ale vždy sa vrátili,” povedal Obama v tej dobe. “Musím zistiť kto je za udržaním centu.” Lobing Americkej spoločnosti zinku bol hlavný súper k návrhom, že centy by mali byť odstránené. Ďalšie skupiny ľudí pod názvom „Americans for Common Cents“ obhajujú malú mincu. “Odstránenie centu by bolo stratové, pretože to bude mať za následok zaokrúhľovanie na najbližší „štvrťák“, čo by znamenalo vyššie ceny pre pracujúce rodiny v Amerike,” vyhlásili na svojej internetovej  stránke skupiny. Zvýšila by sa tým cena pre spotrebiteľa, čo sa prejaví vo všetkom od obchodu s potravinami až po benzínové pumpy. Centy pridávajú milióny dolárov ročne pre charity v celej krajine. Jednoducho povedané: „Cent hrá dôležitú úlohu v našom každodennom živote ako aj v našej ekonomike.”

 

Zdieľať
Komentáre