Best Buy má problém, zisky mu prudko klesajú

Americký obchodný reťazec s elektronikou Best Buy oznámil dramatický pokles zisku. Čistý zisk spoločnosti klesol na 12 miliónov dolárov (9,66 miliónov eur) a výnosy na 10,6 miliardy dolárov. Zisky v rovnakom období pred rokom pritom boli na úrovni až 150 miliónov.

Zisk sa prepadol aj kvôli jednorazovým nákladom vo výške 91 miliónov dolárov, čo súvisí s uzatváraním vlastných obchodov. Best Buy uviedol, že kvôli veľkej neistote ohľadom ďalšieho vývoja, nedokáže určiť dostatočne presný výhľad zisku na celý rok.

Akcie Best Buy stratili od svojho vrcholu na úrovni 56,66 dolárov v máji 2006 už takmer 70 %. Po zverejnení aktuálnych finančných výsledkov klesli akcie o ďalšie 4 percentá.

On-line konkurencia

Firma sa zatiaľ neúspešne snaží konkurovať on-line súperom ako Amazon, ktorí sú schopný predávať tovar lacnejšie.

V marci tohto roka firma oznámila zásadnú reštrukturalizáciu, ktorá zahŕňa uzatvorenie 50 predajní, prepustenie 400 zamestnancov a škrty v nákladoch vo výške 800 miliónov. Aj napriek týmto zmenám však predaje naďalej klesajú. Tržby v predajniach otvorených minimálne 14 mesiacov klesli za posledné tri mesiace do 4. augusta o 3,2 %. Zahŕňa to pokles o 1,6 % v USA a 8,2 % pokles v medzinárodných predajoch. Maloobchodné tržby klesli už v ôsmich z posledných deviatich štvrťrokov.

Zachráni firmu jej zakladateľ?

Zakladateľ firmy Richard Schulze, ktorý v súčasnosti vlastní približne pätinu akcií, prišiel nedávno s návrhom, že chce odkúpiť zvyšný podiel, pričom cena ktorú ponúka sa pohybuje v rozpätí 24 až 26 dolárov za akciu.

Vo svojom pláne, ako by mala firma ďalej fungovať uviedol, že jednou z priorít by malo byť zastavenie veľkých obchodných domov, ktoré sa v súčasnej situácii stávajú len „predvádzacími miestnosťami“, kde si spotrebitelia prichádzajú výrobky len prezrieť a následne ich kupujú lacnejšie online. Firma však v pondelok oznámila, že rozhovory o predaji zatiaľ neprebiehajú práve najlepšie.

Akcie Best Buy v utorok uzatvárali na úrovni 17,89 dolárov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre