Zakladateľ Best Buy chce svoju firmu späť

Celosvetovo najväčší elektronický predajca Best Buy sa utápa v kríze. Nemá jasnú stratégiu, stáleho šéfa a vykazuje hospodárske straty – Zakladateľ Best Buy, Richard Schulze má zrejme toho dosť.

Schulze chce spoločnosť s pomocou niekoľkých bánk, vrátane európskej Credit Suisse, kompletne kúpiť. V stredu to oznámila agentúra Reuters, ktorá citovala niekoľko blízkych zdrojov spoločnosti. Podobné plány 71-ročného zakladateľa hlásil nedávno aj Wall Street Journal.

Nápad prichádza v čase, keď podnik prechádza hlbokou krízou. Za minulý rok vykázal Best Buy stratu vo výške 1,23 miliárd dolárov. Spoločnosť brzdí predovšetkým konkurencia z internetu. Príkladom je obchod Amazon či diskontná sieť Wall-Mart. Akcie spoločnosti klesli za rok už o 40 %. Schulze chce získať opäť kontrolu, keďže teraz drží 20,1 %-ný podiel v spoločnosti. Začiatkom júna odišiel z postu predsedu predstavenstva, kde pôsobil viac ako 40 rokov.

Nakoľko sa spoločnosti nedarí, ide o kúpu v nepriaznivom období. No keď si to vezmeme z druhej strany, akcie vyzerajú pri terajšej cene lákavo. V súčasnosti sa hodnota podniku odhaduje na 8 miliárd dolárov, ponuka by mala byť teda ešte vyššia. Spoločnosť stratila v apríli svojho šéfa Briana Dunna. Stalo sa tak zo dňa na deň a spoločnosť to zdôvodnila osobným pochybením jej šéfa.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre