Brazília znížila úrokové sadzby na rekordné minimum

Brazílska centrálna banka v snahe naštartovať výrazne spomaľujúcu ekonomiku, znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na úroveň 7,5 %. K zníženiu došlo z doterajšej úrovne 8 % a prichádza len krátko potom, ako vláda schválila výrazné stimulačné opatrenia.

Tento krok centrálnej banky pritom nie je v poslednej dobe výnimočný. Od augusta minulého roka je to už deviaty krát, čo k zníženiu úrokovej sadzby došlo. Dôvodom je prudko spomaľujúca ekonomika, ktorá by mala podľa prognóz v tomto roku rásť o menej ako 2 %.

Kedy príde k zníženiu opäť?

Výbor pre menovú politiku si nechal pootvorené dvere aj pre budúce zníženie úrokových sadzieb, ktoré niektorí analytici očakávajú už v októbri.

Banka však vo vyhlásení uvádza, že k ďalším úpravám menových podmienok sa musí pristupovať s maximálnou opatrnosťou.

Treba tak nájsť kompromis medzi urýchľovaním rastu a udržaním inflácie pod kontrolou. Medziročná inflácia v Brazílii v súčasnej dobe činí 5,2 %, čo je nad cieľom centrálnej banky, ktorý je vo výške 4,5 %.

Očakávania, že by v priebehu najbližších 6-12 mesiacoch došlo k silnému hospodárskemu oživeniu sú málo pravdepodobné, a tak je zrejmé, že sadzby zostanú na nízkych úrovňach dlhšie obdobie.

Stimulačné opatrenia

Brazílska vláda začiatkom tohto mesiaca oznámila prvú fázu hlavného ekonomického stimulačného balíčka, ktorý obsahuje investície do ciest a železníc v nasledujúcich 25 rokoch vo výške 60 miliárd dolárov. Pritom viac ako polovica sumy sa má preinvestovať už v najbližších piatich rokoch.

V stredu  Brazília predstavila nové opatrenia zamerané na zvýšenie investícií a spotreby, vrátane predĺženia daňových úľav na domáce spotrebiče, nábytok a autá. Minister financií Guido Mantega uviedol, že ekonomika vykazuje známky oživenia, ale sú potrebné ďalšie opatrenia na udržanie spotrebiteľských výdavkovinvestícií.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre