Facebook: Bližšie k miliarde používateľov, no hospodárenie v strate

Facebook dnes zverejnil prvé štvrťročné správy od jeho vstupu na burzu. Tie však investorov nepotešili. Tržby síce vzrástli a dokonca mierne prekonali očakávania analytikov, keď dosiahli úroveň 1,18 miliardy dolárov (predpoklad bol na úrovni 1,15 miliardy a v rovnakom období minulého roka dosahovali tržby 895 000 miliónov dolárov), no zisk podľa predstáv určite nebol.

Facebook totiž dosiahol čistú stratu 157 miliónov dolárov, alebo 8 centov na akciu, v porovnaní so ziskom 240 miliónov dolárov, alebo 11 centov na akciu pred rokom.

Na upravenej báze, bez zahrnutia určitých nákladov, dosiahla spoločnosť zisk 295 miliónov USD, čo predstavuje 12 centov na akciu. Až 82 % z celkových príjmov, čo predstavuje 992 miliónov dolárov pochádza z reklamy.

Ďalší používatelia stále pribúdajú

Facebooku sa stále darí získavať nových používateľov. Za obdobie od apríla do konca júna pribudlo tejto sociálnej sieti približne 50 miliónov nových používateľov.

V súčasnosti tak využíva najpopulárnejšiu sociálnu službu už viac než 950 miliónov ľudí, čo je o 29 % viac ako pred rokom.

Spoločnosť tiež uviedla, že 543 000 z nich sa pripája aj prostredníctvom mobilných zariadení, čo predstavuje 67 %. Práve rozširovanie prostredníctvom mobilných zariadení je pre sociálnu sieť veľmi dôležité, keďže ich počet neustále rastie.

 

Počet denne aktívnych používateľov vzrástol oproti minulému roku o 32 % na 552 miliónov.

Vstup na burzu bol sklamaním

Za dva mesiace, od kedy Facebook vstúpil na burzu, sa hodnota jeho akcií prepadla z pôvodných 38 dolárov takmer o tretinu. K prudkému poklesu hodnoty akcií došlo aj vo štvrtok po zverejnení hospodárskych výsledkov. K oslabeniu prispeli aj výrazne negatívne výsledky spoločnosti Zynga, ktorá je s Facebookom úzko prepojená.

Akcie spoločnosti Facebook prepadli o 8,5 % na úroveň 26,84 dolárov. V po-burzovom obchodovaní prepad pokračuje a aktuálne stráca ďalších vyše 8 %. Cena akcie sa tak dostala pod 25 dolárov.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre