Fitch rozniesol v zuboch argentínsky rating!

Spor medzi amerických hedžovým miliardárom Paulom Singerom a Argentínou spôsobil, že  ratingová agentúra Fitch znížila rating Argentíny o drastických 5 známok.

Úverová bonita juhoamerickej krajiny sa tak prepadla z pôvodnej úrovne „B“ až na „CC“. Ratingovka týmto krokom naráža na nedávne rozhodnutie súdu v New Yorku, ktorý nariadil, aby Argentína  splatila svoje nevyrovnané dlhy za jedenásť rokov.

Ide o vyrovnanie sa s investormi, ktorí po štátnom bankrote krajiny v roku 2002 nesúhlasili s výmenou dlhopisov. Jedným z nich je aj Paul Singer, ktorému má vláda v Buenos Aires do 15. decembra vyplatiť čiastku 1,3 mld. eur. Tá sa ale proti verdiktu amerického súdu odvolala, čím sa príbeh jedného z najväčších štátnych bankrotom dostáva do novej fázy.

Agentúra Fitch neverí, že Argentína splatí tieto dlhy včas. Mnohí investori, ktorí sa pokúšajú získať svoje peniaze, doteraz nepochodili. Veritelia sa všemožne cez rôzne súdy sveta snažili o zbavenie štátneho majetku Argentíny či dokonca prezidentského lietadla – avšak neúspešne.

Tabuľka ratingov

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre