Američania opäť míňajú viac

Americkí spotrebitelia „strávili v obchodoch“ v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o niečo viac času. Spotrebiteľské výdavky vzrástli o 0,4 %, čo je najväčší nárast za päť mesiacov. Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že sa tým zvyšuje nádej na pokračovanie obnovy ekonomiky krajiny.

Údaje o spotrebe sú ostro sledované, pretože práve spotreba tvorí až 70 % americkej ekonomiky. Už v stredu boli zverejnené údaje, ktoré ukázali, že ekonomika USA rástla za obdobie apríl – jún medziročným tempom 1,7 %. Ekonómovia uvádzajú, že ekonomika by mohla rásť ešte oveľa rýchlejšie, pokiaľ sa jej podarí vysporiadať s nezamestnanosťou, ktorá je v súčasnosti na úrovni 8,3 %.

Federálny rezervný systém v USA drží kľúčovú úrokovú sadzu blízko nuly už takmer štyri roky a do ekonomiky napumpoval 2,3 bilióna dolárov.

Špekuluje sa však, že by mohli byť čoskoro zavedené aj ďalšie stimulačné opatrenia, o ktorých by sa mohlo rozhodnúť už na zasadnutí 12-13. septembra. O výsledkoch týchto zasadnutí Vás budú Investičné Noviny informovať.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre