Banka je vyšetrovaná pre ilegálnu spoluprácu s Iránom

Banka Standard Chartered ilegálne spolupracovala viac ako 10 rokov na prepieraní 250 miliárd dolárov (202 miliárd eur) s Iránom. Podľa údajov išlo až o 60 000 tajných operácii s iránskymi finančnými inštitúciami, ktoré boli predmetom amerických ekonomických sankcií. Banke teraz hrozí odobratie americkej bankovej licencie.

Obvinenia sú oveľa väčšie ako tie, ktoré sa vzťahujú na najväčšiu európsku banku HSBC, ktorá bola len nedávno obvinená americkým senátom, že ignorovala pranie peňazí jej klientmi v oblastiach ako Mexiko a Irán.

Americký regulátor tiež uviedol, že odkryl dôkazy, ktoré naznačujú, že podobné nekalé obchodovanie prebiehalo aj s inými krajinami, na ktoré boli uvalené sankcie, ako Líbya, Barma a Sudán. Vyšetrovanie v týchto ďalších veciach však stále prebieha.

Pohŕdanie predpismi

Deväťmesačné vyšetrovanie, ktoré zahŕňalo prehľadávanie vo viac ako 30 000 stranách dokumentov, vrátane e-mailovej komunikácie vo vnútri Standard Chartered bank ukázalo, že banka svojimi praktikami zinkasovala stovky miliónov dolárov na poplatkoch. V mnohých e-mailoch siahajúcich až do roku 1995 odporúčali bankový právnici spôsoby, ako obchádzať americké sankcie.

V žalobe na Standard Chartered bank sa okrem iného hovorí o zjavnom pohŕdaní americkými bankovými predpismi, pričom ako ukážku uvádza e-mail výkonného riaditeľa banky pracovníkovi pobočky v New Yorku, kde sa píše: „Kto sú  [Američania], aby nám, zvyšku sveta hovorili, že nemôžeme obchodovať z Iránom.“

Akcie banky na burze sa v pondelok prepadli o 6,19 % na úroveň 1470 libier za akciu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre