Amazon hlási 96 % pokles zisku

Online predajca Amazon zaznamenal v druhom štvrťroku 2012 pokles zisku o 96 % na 7 miliónov dolárov, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka dosiahol zisk na úrovni 191 miliónov dolárov. Amazon uviedol, že vo výsledku sú zahrnuté aj straty vo výške 65 miliónov dolárov, týkajúce sa integrácie spoločnosti Kiva Systems, ktorú kúpil začiatkom tohto roka.

Spoločnosť Amazon sa dohodla na kúpe Kiva Systems (výrobcu skladových robotov) v marci za cenu 775 miliónov dolárov. Verí, že vďaka tejto technológii nakoniec dokáže zvýšiť svoju produktivitu a ziskovosť.

Tržby spoločnosti vzrástli o 29 % na 12,8 miliardy, čo je mierne menej, ako hovorili predpovede analytikov. Spoločnosť okrem iného obvinila z horších výsledkov aj silný dolár, ktorý spôsobil, že jej výrobky sú v Európe a ďalších kľúčových trhoch drahšie, čo vedie k poklesu príjmov. Amazon tiež varoval, že v aktuálnom štvrťroku by dokonca mohol dosiahnuť stratu, a to v rozmedzí 50 až 350  miliónov dolárov.

Akcie spoločnosti napriek výsledkom v piatok rástli o 7,87 % na úroveň 237,32 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre