FED: Lacné peniaze až do konca roku 2014

Federálny rezervný systém (FED) neočakáva, že by v USA došlo k zvyšovaniu úrokových sadzieb pred koncom roku 2014. Tento prekvapivý krok poslal dolár výrazne nižšie a spôsobil, že náklady na americké štátne dlhopisy klesli. Vo svojom pravidelnom vyhlásení centrálna banka uviedla, že vidí „významné riziko poklesu“ pre ekonomiku. Inflácia spadla opäť na požadovanú úroveň. Úroková sadzba tak zostáva rozmedzí od 0 do 0,25%.

Niektorý členovia výboru FEDu sú však za rýchlejší rast sadzieb. Spolu s obvyklými ekonomickými prognózami sa FED prvýkrát rozhodol zverejniť aj prognózy jednotlivých členov výboru. Ukázalo sa že traja zo 17 členov výboru, sú za zvýšenie sadzieb do konca tohto roku a až šesť predpokladá, že dôjde k zvýšeniu do konca roku 2013.

Opakujúce obavy vyjadrené už v predchádzajúcich vyhláseniach hovoria o tom, že ekonomika USA čelí riziku výrazného poklesu a očakáva sa preto veľmi prispôsobivá menová politika. FED znížil odhad rastu pre tento rok na 2,2 – 2,7% z doterajšieho odhadu 2,5 – 2,9%. Podľa prognózy by však mala klesnúť aj nezamestnanosť. Prognóza sa zlepšila z 8,5 na 8,2 percenta.

FED a inflačný cieľ – to tu ešte nebolo

Prvýkrát vo svojej 100-ročnej histórii stanovila americká centrálna banka aj inflačný cieľ, a to na 2 %. Aj ECB sleduje inflačný cieľ tesne pod dvomi percentami. Predtým FED  nemal stanovený formálny cieľ, ale len poukazoval na rozsah 1,7 – 2%, ako na svoj neformálny cieľ.

Oznámenie o úrokovej sadzbe trhy mierne prekvapilo, Očakávalo sa, že sa sadzby začnú rásť od polovice roku 2014, namiesto súčasnej prognózy, ktorá hovorí až o konci roka 2014. V reakcií na toto vyhlásenie poklesol dolár voči euru na úroveň 1,31 dolárov.

Stáli prídel peňazí sa akciovým trhom páči. Americké akciové indexy ako Dow Jones, SAP 500 a Nasdaq uzatvorili včerajšie obchodovanie v kladných číslach.

Podľa informácii bbc.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre