Megaupload vypnutý. Anonymous útočia na vládne weby

Megaupload, jedna z najväčších internetových stránok na zdieľanie bola vo štvrtok  vypnutá. Jej zakladatelia boli obvinený z porušovania viacerých zákonov. Federálny žalobcovia vydali obvinenie, v ktorom tvrdia, že zdieľaním obsahu pripravili držiteľov autorských práv  o viac ako 500 miliónov dolárov. Zisky prevádzkovateľov služby mali dosiahnuť 175 miliónov dolárov.

Ako odvetu na túto skutočnosť, skupina hackerov označovaná ako Anonymous podnikla kroky pod názvom „Operácia Megaupload“ na znefunkčnenie webových stránok amerického ministerstva financií a FBI. Na sociálnej sieti informovali, že treba očakávať omnoho viac. „Anonymous spúšťa doposiaľ svoj najväčší útok na stránky vlády a hudobného priemyslu. FBI si nemala myslieť, že zostane mimo, po tom čo spravila. Mali nás očakávať,“ publikovala skupina svoje vyjadrenie prostredníctvom stránky Pastebin. Neskôr boli znefunkčnené tiež stránky universlamusic.gov, riia.org, mpaa.org, copyright.gov a niektoré ďalšie.

Táto správa prišla len deň po proteste proti pripravovaným protipirátskym zákonom v USA. Americké ministerstvo spravodlivosti informovalo, že dvaja spoluzakladatelia Megaupload Kim Dotcom, predtým známy ako Kim Schmitz, a Mathias Ortmann boli zatknutý na Novom Zélande spolu s dvoma ďalšími zamestnancami spoločnosti na žiadosť úradov USA. Ďalšie tri osoby, medzi ktorými je aj jeden Slovák sú stále na slobode.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že bolo vykonaných viac ako 20 prehliadok v deviatich krajinách, a bol zabavený majetok vo výške približne 50 miliónov eur. „Táto akcia je jedna z najväčších prípadov, keď bolo vyšetrované trestné porušovanie autorských práv v Spojených štátoch zamerané priamo na zneužitie verejného zdieľania a distribúcie obsahu a tým uľahčenie páchania trestného činu na duševnom vlastníctve,“ hovorí vyhlásenie amerických federálnych orgánov.

Podľa informácii bbc.co.uk, ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre