Najnovší krok Elona Muska môže Tesle spôsobiť veľký problém

Tesla Elon Musk
Foto: Unsplash/Flickr

Akcie výrobcu elektromobilov Tesla (TSLA) sa od začiatku tohto roka prepadli o približne 29 %. Jedným z dôvodov je aj riziko, ktoré so sebou prinášajú ambície generálneho riaditeľa Elona Muska v oblasti umelej inteligencie.

Trhová hodnota Tesly sa tento rok znížila o takmer 230 miliárd dolárov – spoločnosť čelí klesajúcemu dopytu po elektrických vozidlách, vyšším úrokovým sadzbám či nedostatku nových modelov. Ako ale uvádza server TheStreet, objavilo sa ďalšie riziko. Ide o spornú dohodu o vyplatení odmeny E. Muskovi vo výške 55,8 miliardy USD, na ktorej sa Musk a vedenie Tesly dohodli ešte v roku 2018. Vďaka tomuto balíku by bol s prehľadom najbohatším človekom planéty a posilnilo by to aj jeho pozíciu v Tesle.

Sudkyňa v Delaware v januári tento balík zamietla a označila ho za nesprávny a nespravodlivý voči akcionárom. Výšku odmeny tiež opísala ako “nepochopiteľnú”. Musk na rozhodnutie súdu zareagoval príspevkom na sieti X, v ktorom napísal: „Nikdy si nezakladajte spoločnosť v štáte Delaware.“

Tesla však naďalej presadzuje jeho schválenie na súdoch, pričom Musk sa snaží aj o presun sídla firmy do Texasu. Akcionári Tesly budú o balíku po druhýkrát hlasovať 13. júna.

Ann Liptonová, profesorka práva na univerzite v Tulane hovorí, že nie je vôbec isté, či na súde prejde druhé hlasovanie akcionárov. Ako uvádza, aj keď väčšina akcionárov bude hlasovať „za“, takmer určite dôjde k ďalším súdnym sporom v Delaware – čo znamená, že prípad bude pokračovať.

Niektorí akcionári sú za, iní proti

Rozhodovať o balíku odmien pre Muska budú individuálni akcionári (vlastnia približne 30 % akcií Tesla) aj veľkí inštitucionálni investori. Napr. Vanguard v roku 2018 hlasoval proti balíku odmien, zatiaľ čo BlackRock a mnohí ďalší ho podporili. Ako k hlasovaniu pristúpia teraz, nie je zrejmé.

Glass Lewis, hlavná poradenská spoločnosť pre akcionárov, vyzvala akcionárov, aby návrh zamietli. Taktiež im odporučila, aby odmietli Muskove plány na presun sídla Tesly do Texasu, pretože to podľa nej prináša „neisté výhody a ďalšie riziko“.

Keďže akcie Tesly klesajú a Musk je rozptýlený svojimi aktivitami mimo automobilky, šance na podporu sa začínajú zmenšovať. Samotná Tesla ale tvrdí, že dohoda bola v roku 2018 prijatá práve preto, aby Musk naďalej venoval najväčšiu pozornosť výrobcovi elektromobilov.

Balík odmien je naviazaný na niekoľko výkonnostných kritérií: trhová kapitalizácia spoločnosti, tržby a ziskovosť. Musk už niektoré z nich splnil a zvýšil trhovú kapitalizáciu spoločnosti z 59,1 miliardy USD v roku 2018 na viac ako 570 miliárd USD v tomto roku. A stále má čas na splnenie ďalších cieľov, pretože kompenzačný balík má 10-ročnú lehotu.

Predsedníčka Tesly Robyn Denholmová v rozhovore pre Financial Times povedala, že Musk si balík odmien zaslúži, pretože spoločnosť naplnila ambiciózne ciele v oblasti tržieb a ceny akcií.

James Park, profesor práva na Kalifornskej univerzite v Los Angeles si myslí, že akcionári pri rozhodovaní zvážia množstvo faktorov. „Bude to čiastočne súťaž popularity [Elona Muska], ale myslím si, že akcionári racionálne zhodnotia, či sa im oplatí zaplatiť túto sumu, aby sa uistili, že neodíde niekam inam,“ povedal Park.

Elon Musk (Foto: Flickr)

Ak nebude odmena, potom…

Musk už naznačil, že ak mu odmena nebude vyplatená, môže svoje aktivity v oblasti umelej inteligencie a robotiky rozvíjať mimo Teslu. Už minulý rok založil startup zameraný na umelú inteligenciu xAI, ktorý v poslednom kole financovania získal od investorov 6 miliárd dolárov.

Musk začiatkom roka povedal, že mu nie je príjemné, aby Teslu viedol do líderskej pozície v segmente AI a robotity bez toho, aby mal nad ňou 25 %-nú kontrolu. „Dosť na to, aby som mal vplyv, ale nie toľko, aby ma nemohli odvolať,“ povedal Musk. „Pokiaľ to tak nebude, radšej budem vyvíjať produkty mimo spoločnosti Tesla,“ upozornil miliardár.

Musk v súčasnosti vlastní približne 13 % akcií Tesla. Predtým mal v Tesle približne 22 %-ný podiel, no s cieľom financovať kúpu sociálnej siete X za 44 miliárd dolárov v roku 2022 realizoval viacero veľkých predajov akcií.

XAI však nie je jediným Muskovým vstupom do sveta umelej inteligencie. Spoločnosť Tesla pokračuje vo vývoji svojho superpočítača DoJo, ktorý je piatym najvýkonnejším počítačom na svete. DoJo je súčasťou ambícií Tesly v oblasti autonómneho riadenia a umelej inteligencie.

Do hlasovania akcionárov zostávajú necelé dva týždne a napätie sa stupňuje. Balík odmien pre Muska a s ním aj budúcnosť Tesly visia na vlásku. Všetci pozorne sledujú túto firemnú šachovú partiu, v ktorej sú skutočne vysoké stávky.

Zdroje: autor; investors.com; thestreet.com; nbcnews.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre