Investovanie vs. zberateľstvo – staré a vzácne knihy

Staré alebo vzácne predmety môžu byť veľmi cenné a to platí aj pre knihy. Preto, ak ste milovníkom starožitností, zvážte investovanie do vzácnych kníh.

Investovaniu do vzácnych kníh by mal predísť orientačný prieskum, ktorý nám umožní podať obraz o  skutočnej situácii na trhu s obchodovanými vzácnymi knihami. Informácie možno najlepšie čerpať z antikvariátov, kníhkupectiev, obchodov so starožitnosťami  alebo na internete, kde sa vzácnym knihám venuje veľa portálov, poskytujúcich správy o zbierkach, exponátoch a pod.

V dnešnej dobe sa vzácne knihy hľadajú ťažšie, čo predstavuje úspech pre tých, ktorí sa stali odborníkmi, zberateľmi už skôr. Nikdy nie je neskoro začať, odporúča sa však nájsť si schopného človeka, ktorý by nás zasvätil do týchto knižných tajov.

O akých knihách je zhruba reč?

Mnohé súkromné zbierky starých a vzácnych tlačí je teraz vo vlastníctve knižníc a podobných inštitúcií. Za veľmi dobré investície sa považuje kúpa biblie, historické knihy z pred roku 1700 a anglická literatúra, ktorej významným spisovateľom pre zberateľov je napr. známy William Shakespeare. Najviac cenené sú prvé vydania, pretože vtedy ich bolo vytlačených najmenej. Vyššiu hodnotu samozrejme zaručuje i obal na knihe.

Kde môžeme obchodovať so vzácnymi knihami?

Nie len obchodovanie ale i hľadanie by sa malo orientovať na knižné veľtrhy a podobné akcie. Tu sa premelie mnoho vzácnych kníh, poskytne sa možnosť vidieť, ako sa knihy kupujú a predávajú. Taktiež získame prehľad o cenových reláciách rôznych vzácnych kníh. Mnoho kníhkupcov ma aj svoje vlastné webové stránky, kde si môžete prezerať ich zbierky kníh.

Pozor na podvodníkov

I pri obchodovaní s knihami sa nájdu špekulanti a podvodníci, ktorí ponúkajú falošné knihy, či neoprávnene vysoké ceny kníh. Sledujte recenzie či posudky iných kupujúcich daného webu alebo iných kníhkupcov. Hodnota knihy závisí od stavu, predmetu  a aktuálnych trhových podmienok.

Niekoľko zásad, ktoré musíme mať na pamäti

1. Významne poškodená stará vzácna kniha nestojí za veľa. Zberatelia starých a vzácnych kníh bažia po príťažlivých kópiách.

2. Od začiatku 20. storočia sa začali knihy predávať s knižným obalom, ktorý má dekoračný charakter a zároveň knihu spevňuje. Poškodený obal môže znížiť hodnotu knihy  aj o viac než 50 %. Kupec pre takúto knihu sa hľadá potom ťažšie.

3. Vytlačené slová „Prvé vydanie“ nie sú ešte zárukou. Niektorí vydavatelia nepoužívajú normalizované systémy pre poznávajúce prvé vydanie, teda zabudnú odstrániť slová „prvé vydanie“ z písacej histórie.

4. Vytvorené zásoby rovnakých kópií pripravených na predaj v porovnaní s dopytom po nich, naznačujú prebytok týchto kópií na trhu. V takejto situácii sú ceny tlačené smerom nadol a z predaja vzácnych kníh sa stáva súťaženie.

5. Skontrolujte celý rozsah aktuálne ponúkaných vzácnych, starých kníh – urobte si predstavu kompletného sortimentu, pričom neustaľujte sa len na minimálnych či maximálnych hodnotách pri porovnávaní.

6. Myslite na to, že kupca pre vašu kópiu sa môže hľadať mesiace i roky v závislosti od jej príťažlivosti.

V prípade, že nemáte záujem investovať do starých kníh, vyskúšajte tie súčasné, nové.

Podľa informácií moneyandbusiness.com; biblio.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre