Investovanie do kvalitného koňaku

Na čo si treba pri kúpe naozaj kvalitného koňaku dávať pozor?

Nákup fľaše koňaku sa môže ukázať ako veľmi dobrá investícia, no pre mnohých nováčikov sa môže takýto nákup javiť ako dosť mätúci zážitok. Odborníci spotrebiteľom odporúčajú v prvom rade vizuálny kontakt s tekutinou umiestnenou vo fľaši. Farba totiž podáva určitý obraz o tom, koľko bol  koňak uložený  v sudoch. Všeobecne sa hovorí o starom koňaku, že je tmavšej farby. Pričom takúto farbu popisujeme ako jantárovú alebo tmavočervenú. Takúto farbu ako i určitú arómu získava koňak z drevených sudov,  v ktorých sa zvyšuje jeho kvalita.

Pozor na umelé sfarbenie

Koňak je svetlý len pár rokov a preto niektorí netrpezliví výrobcovia zvyknú pridávať do tohto alkoholu rôzne farbivá, ktoré koňaku dodávajú tmavšiu farbu a pripomína tak starý koňak. Či takéto farbivá boli použité môžete zistiť z etikety. Na etikete býva spolu s prísadami aj obchodná značka, ktorá obvykle hovorí zhruba i o veku koňaku. Rôzne značky však často odkazujú na rôzne vekové kategórie. V prípade ak na etikete nenájdeme potrebné informácie,  je dobré navštíviť web stránku výrobcu alebo ho kontaktovať priamo.

Okrem sfarbenia je dôležitým zdrojom informácii o koňaku etiketa umiestnená na fľaši, na ktorej by mal byť udaný aj jeho vek. Za zaužívanú mylnú predstavu sa považuje názor, že za starý koňak sa považuje aj ten, ktorý je dlhú dobu vo fľaši. Tento názor rozhodne nie je založený na pravde,  nakoľko kvalita koňaku sa zvyšuje dlhodobým uložením vo vhodných sudoch a nie postávaním fľašky koňaku doma na polici.

Označovanie

Typický zhruba 2-ročný koňak je označovaný VS (Very Special) teda ako „veľmi špeciálny“. O niečo starší koňak predstavuje označenie VSOP (Very Superior Old Pale), ktorý je v sudoch uložený po dobu 4 až 6 rokov. Je teda starší a o niečo bledší v porovnaní s koňakom VS. S označením XO (Extra Old) v preklade „extra starý“ koňak je v sude dlhšie než 6 rokov a obvykle i oveľa dlhšie, pričom tie najstaršie typy koňakov sú zvyčajne označované ako Vieille Réserve či Hors d’age.

Podľa informácií wisegeek.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať