Ekonomika Číny rastie najpomalšie za posledné dva roky

Čínska ekonomika rástla v treťom štvrťroku oproti minulému roku 9,1-percentným tempom.  Tento rast nedosahoval odhad agentúry Bloomberg, ktorý počítal s 9,3-percentným rastom.V predchádzajúcom štvrťroku zaznamenala ekonomika rast na úrovni 9,5 %.

Priemyselná produkcia vzrástla v septembri oproti predchádzajúcemu roku o 13,8 %.  Prieskum agentúry Bloomberg odhadoval 13,4-percentný rast. V auguste tohto roka rástla priemyselná produkcia 13,5-percentným tempom.

Investície do fixného majetku s výnimkou vidieckych domácností v prvých deviatich mesiacoch tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka rástli 24,9-percentným tempom. Odhad sa pohyboval na úrovni 24,8 %. V období do augusta tohto roka rástli investície 25-percentným tempom.

Maloobchodné tržby rástli v septembri 17,7-percentným tempom, zatiaľ čo v auguste zaznamenali 17-percentný medziročný rast.

Čínska ekonomika narástla minulý rok o 10,4 %. Tento rok by sa tempo rastu malo spomaliť na 9,5 %, čo je šesťkrát viac ako tempo rastu USA.

Podľa informácií bloomberg.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať