Tlač v USA: Bernanke čoskoro prikročí

Podľa zhodnotenia novín v Spojených štátoch amerických, môže centrálna banka FED čoskoro podniknúť kroky k podpore domácej ekonomiky.

Konkrétne by podľa tlače malo ísť o nákup dlhodobých štátnych pokladničných poukážok, čím sa majú znížiť úrokové sadzby pri úveroch pre podniky a hypotekárne úvery, oznamuje v stredu Wall Street Journal. Pre tieto opatrenia však FED nemá vytlačiť nové peniaze. Financovať sa má predajom cenných papierov po lehote splatnosti.

O tomto možnom prerozdelení bilancie centrálnej banky sa môže rozhodnúť už o 2 týždne na plánovanom zasadnutí FED-u. Naproti tomu bude kontrovať ďalší variant, známe QE3, kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky. Tým sa do ekonomiky nalejú stovky miliárd dolárov, ktoré si FED sám vytlačí.

Experti si ale nie sú istý, či ďalšie zníženie úrokových sadzieb bude mať pozitívny efekt na hospodárstvo, píše Washington Post.

Hlavný predstaviteľ FED-u, Ben Bernanke koncom augusta oznámil, že v prípade potreby môže centrálna banka opäť zasiahnuť so svojou menovou politikou, nakoľko sa najväčšia ekonomika sveta zotavuje pomalšie ako sa očakávalo.

Podľa informácií ariva.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať