Dlh Japonska: Nekončiace domino

Pozrime sa spoločne na úverovú bezpečnosť ešte zadlženejšej krajiny ako je Taliansko alebo USA. Výnosy japonských dlhopisov (JGBs) klesli na osemmesačné minimum a jen posilnil voči doláru aj euru.

Vyzerá to veľmi zvláštne! V porovnaní s Talianskom je Japonsko v oblasti vládneho zadlženia z mnohých pohľadov horšie. Čistý dlh rovnako ako aj podiel na HDP je väčší ako u Talianov. Japonsko má tiež väčší primárny rozpočtový deficit (t. j. pred úrokmi), zatiaľ čo Taliansko má prebytok. S najrýchlejšie starnúcou populáciou na svete nie sú jeho vyhliadky na rast lepšie ako v Taliansku. Dokonca aj jeho voľne plávajúca mena má svoju odvrátenú tvár. Od 11. marca, odkedy Japonsko zasiahlo zemetrasenie a cunami sústavne posilňuje, čím prehlbuje recesiu.

Ekonomika teraz vykazuje známky oživenia. Ale nedávne politické neúspechy vytvárajú pochybnosti o dlhodobej úverovej schopnosti. Ratingové agentúry neskrývajú sklamanie nad neambicióznym ekonomickým plánom.

Ďalším problémom je energia. Jadrová kapacita krajiny sa v reakcii na udalosti vo Fukushime značne znížila. Naoto Kan, predseda vlády, hovorí o zanechaní atómovej energie. Mnoho ekonómov varuje, že vyradenie jadrových elektrární z prevádzky môže zasiahnuť ekonomický rast a obchodnú bilanciu.

Je ale stále pravdepodobné, že bežný účet ostane v prebytku, čomu pomáhajú najmä príjmy zo zahraničných aktív. Napriek tomu môže energetická kríza povzbudiť firmy k tomu, aby reinvestovali svoje zisky v zahraničí. Ak k tomu príde, Japonsko sa bude musieť spoliehať na zahraničných veriteľov.

Okrem prebytku bežného účtu sú ďalším pilierom podpory dlhového zaťaženia Japonska na hotovosť bohaté domácnosti a firmy. Len domácnosti vlastnia majetok vo výške 1470 biliónov jenov (16 000 000 000 000 dolárov), čo je zhruba dvojnásobok sumy nesplatených štátnych dlhopisov. Japonské finančné inštitúcie vlastnia zhruba tri štvrtiny všetkých štátnych dlhopisov, zatiaľ čo zahraničné centrálne banky len 5%.

Podľa informácií economist.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať