IN: Bosna chce obnoviť olympijské stredisko

Bosna a Hercegovina sa snaží prilákať turistov a „oprášiť“ zašlú slávu z čias olympijských hier. V roku 1984 sa v Sarajeve, dnes hlavnom meste krajiny, konali XIV. zimné olympijské hry.

Počas občianskej vojny v 90. rokoch bola úplne zdevastovaná olympijská dedina a lyžiarske stredisko schátralo.

Povojnová obnova bola príliš pomalá a s veľkými problémami uspokojila miestnych lyžiarov a návštevníkov. Zahraničný turisti nejavili záujem o stredisko so slabými službami, nedostatočnou infraštruktúrou a pošramotená povesť krajiny odlákala aj posledných odvážlivcov. Postupom času v zahraničných médiách neodzneli žiadne negatívne správy o krajine, pričom kriminalitu sa podarilo potlačiť na minimum. Hrôzy vojnových zločinov sú už len pamiatkou.

Aj preto sa krajina rozhodla prilákať turistov, pričom chce oprášiť zašlú slávu z čias olympijských hier. Prvou lastovičkou je naplánovaná obnova olympijského lyžiarskeho strediska, ktoré sa nachádza v pohorí Jahorina, 30 kilometrov juho-východne od Sarajeva. Predpokladané investičné náklady sú vo výške 5,6 milióna eur a zahŕňajú v sebe kompletnú obnovu lyžiarskeho strediska s novou 6-sedačkovou lanovkou, ktorej kapacita je stanovená na 3000 lyžiarov za hodinu. Spoločnosť spravujúca toto stredisko vyhlásila medzinárodný tender, pričom plánuje predať svoj väčšinový podiel zahraničnému investorovi.

Zdroj: ansamed.biz, fmt.gov.ba, Italian Institute for Foreign Trade

Matúš Grega

matus.grega@investicne.sk

© Investičné Noviny