Ruská ekonomika sa stabilizuje

Stabilizácia ruskej ekonomiky pokračuje. Nezamestnanosť od začiatku roka výrazne klesla a maloobchodné obraty, ako aj disponibilné príjmy vykazujú oproti predošlému roku prírastky. Posledné odhady konjunktúry ministerstva hospodárstva však naznačujú výrazné spomalenie rastu v treťom štvrťroku v dôsledku extrémneho sucha a ničivých požiarov.

V regionálnych voľbách do šiestich lokálnych parlamentov obhájila strana Jednotné Rusko, ktorá je blízka Kremľu, napriek výraznej strate hlasov podľa očakávaní svoju silnú mocenskú prevahu. Centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú a podnikla ďalší krok smerom k liberalizácii menového režimu. Okrem iného sa rozšíril oficiálny koridor pre kurz rubľa voči menovému košu EUR/USD. Ruská mena sa v októbri napriek relatívne stabilnej cene ropy výrazne znehodnotila, momentálne je však relatívne vzdialená od intervenčných úrovní centrálnej banky. Ruské dlhopisy v lokálnej mene, ako aj ruské eurobondy si mierne prilepšili.

Ruský akciový trh v októbri stúpol o približne 5,7 %, a teda rástol výraznejšie ako priemer rýchlo sa rozvíjajúcich krajín. Vzhľadom na predchádzajúci podpriemerný kurzový vývoj, cenu ropy, ktorá presiahla 80 dolárov za barel, a ostatné veľmi priaznivé faktory je však úroveň rastu skôr sklamaním. Len veľmi malá časť kapitálových tokov prúdiacich do rýchlo sa rozvíjajúcich krajín smeruje do Ruska. Finančné akcie a spotrebné tituly boli najsilnejšie, kým telekomunikačné akcie a akcie výrobcov energie sa vyvíjali podpriemerne.

Zdroj: rcm-international.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať