5 TOP lekcií z knihy Peniaze a burza

Kniha od burzového špekulanta Andre Kostolanyho patrí k mojim najobľúbenejším.

Vždy sa k nej rád vrátim a prejdem si jeho humorne ladené skúsenosti z finančných trhov. V tomto príspevku sa chcem s vami podeliť so 6 TOP lekciami, ktoré mi táto kniha dala.

Počítať s nevypočítateľným

Hovorí sa, že jedno je isté, a práve to, že isté nie je nič.

Toto je veľká pravda, na ktorú by mal každý obchodník a investor neustále myslieť. Do každého obchodu je potrebné zakalkulovať všetky riziká. Úplne všetky, aj tie, ktoré považujeme za nepravdepodobné.

Veď kto by si v roku 2008 pomyslel, že skrachuje taký gigant ako Lehman Brothers?

2+2 = 5-1

Kostolany tvrdieval, že na burze nie je nikdy všetko tak, ako si myslíme. Jednoducho 2+2 nie je hneď 4.

Často sa s tým stretávam: človek vstúpi do obchodu, no určitý čas ho pozícia jednoducho „ťahá za vlasy“ a investícia sa dočasne môže dostať do mínusu – je potrebné sa držať stratégie a byť trpezlivý, pretože nie vždy je všetko hneď tak, ako očakávame.

Nemusíte všetko vedieť, ale všetkému rozumieť

Nemusíte do detailu ovládať všetky pojmy okolo centrálnych bánk či do bodky poznať každý pojem z pohľadu fundamentov. Dôležité je rozumieť, čo daná vec alebo vyhlásenie znamená pre trh a vašu investíciu.

Jednoducho povedané, investor musí rozumieť podstate a na základe toho si pretaviť danú informáciu do svojich investičných rozhodnutí.

Keď sa o tom rozpráva, už to nebude ono

Kostolany tvrdieval: „Čo na burze každý vie, už ma nerozpáli.“

Inak povedané, ak do niečoho investuje každý a všade sa o tom hovorí, už je neskoro sa tým zaoberať. Ak o niečom všetci hovoria, cena takéhoto aktíva už bude poriadne nafúknutá (stačí sa pozrieť na zlato v roku 2011, na ktoré sa všetci upriamili a nakupovali po tom, ako dosiahlo historické maximum – vtedy už bolo neskoro).

Straty na burze sú školným

Páči sa mi, ako Kostolany tvrdil, že straty na burze bral ako školné.

Nemožno si brať tieto „zakopnutia“ osobne. Ak sa investícia nepodarí, analyzujte, kde ste spravili chybu a čo potrebujete v stratégii vylepšiť. Berte to ako lekciu, za ktorú ste jednoducho museli zaplatiť.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre