Lacné ruské akcie sa upierajú na cenu ropy

Časy sa menia

Nie sú to ešte ani štyri mesiace, čo na trhu zavládla katastrofická nálada ohľadom Ruska a kurz rubľa k doláru smeroval k úrovni 80. Obkľúčená centrálna banka vtedy zvyšovala úrokové sadzby v zúfalej snahe podporiť domácu menu.

Dnes je pár USDRUB na 52,3 a čo je ešte viac citeľné, index MSCI je od začiatku roka o 37 percent vyššie. „Môže to byť ešte viac,“ hovorí hlavný akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry, ktorý označuje ruské akcie ako najlacnejšie na svete.

Zdôrazňuje ale zároveň, že nejde o jeho obchodné odporúčanie. S približovaním sa k 200 dennému kĺzavému priemeru, bude podľa neho posledným kúskom skladačky akcií cena ropy.

„K rastu akcií došlo i napriek nízkym cenám ropy, no keď sa to zmení, môžeme vidieť posun ruského akciového trhu ešte vyššie,“ myslí si.

Pohyb ceny ropy

Je teda ropa pripravená dať indexu MSCI ďalší rastový impulz? Aj napriek silnej zmene v momente, s „trhom pokračujúcim nárastom a špekuláciami na rast ceny WTI, je viera v zmenu trendu stále predčasná,“ upozorňuje hlavný komoditný stratég Saxo Bank Olen Hansen.

Akceptuje, že americká produkcia ropy sa citeľne znižuje, no zároveň poukazuje, že obrovský stav zásob čierneho zlata si ešte bude musieť nájsť svoje miesto na trhu, predtým, ako sa dočkáme relevantného dopadu na kurz ropy WTI.

„Ropa je stále v obchodnom pásme a potrebujeme vidieť väčší nárast dopytu,“ upozorňuje. „Opec produkuje stále viac ako 31 miliónov barelov denne a vidíme, že i Rusko pokračuje v silnej ťažbe. Americké úložisko Cushing je ešte stále desať až 15 percent pod využitím plnej kapacity.“

Hansen vidí ropu WTI v predvídateľnej budúcnosti stále v zajatí pásma 47-54 dolárov za barel. Pripúšťa ale rast dopytu.

Čínske zakolísanie

Ohľadom posilnenia dopytu, ale nie je pravdepodobné, že by prišlo z Číny. Tá zverejnila v pondelok len chatrné čísla obchodnej bilancie. Hovoria o najmenšom salde vývozu a dovozu za posledných 13 mesiacov. Export klesol o 15 percent, hoci očakávania boli len deväť percent. Import klesol o 12,7 percenta, k očakávaniam poklesu o desať percent.

Slabý externý dopyt bol citeľný zo všetkých regiónov. Dodávky do USA klesli o osem percent, do EÚ o 19 percent a do Japonska až o 25 percent,“ hovorí šéf Singapurskej pobočky Saxo Bank Christoffer Moltke-Leth.

Čínsky colný úrad zdôvodnil pokles dovozu najmä nižšími cenami komodít. Citlivosť trhov na slabé dáta z Číny potvrdzuje i hlavný stratég devízových trhov John Hardy.

„V Číne k tomu dochádza každý rok buď vo februári alebo marci,“ vysvetľuje „Nebude určite potrebné čakať ani do zverejnenia čísel v budúcom mesiaci, aby sme zistili, či išlo o známky skutočného oslabenia,“ hovorí J. Hardy.

Slabé čísla mali škodlivý dopad i na austrálsky a novozélandský dolár a J. Hardy predpokladá, že pár AUDUSD bude testovať hranicu 75.

Na akciovom trhu vidíme ale celkom iný príbeh. A to i napriek tomu, že Hang Seng a Shanghai Composite index ťaží so špekulácie, že vláda zvýši podporu programu Shanghai-Hong Kong Connect, čo je prepojenie oboch búrz v týchto mestách, na 40 miliárd juanov.

„Investori sa začínajú obávať, že dochádza k bubline, no ja si myslím, že sa mýlia,“ hovorí Ch. Molte-Leth. „Čínski politici to myslia s ich plánmi v tejto oblasti vážne. V piatok (10.4.) sa na oboch trhoch zobchodovalo viac ako 250 miliárd dolárov, čo je viac ako na amerických akciových trhoch dovedna,“ dodáva.

Stávka na Valero

V akciách vidí P. Garnry neustále veľký potenciál v americkej firme Valero Energy, ktorá by sa mohla nachádzať na prahu silného rastu. „Spready sú v americkom rafinérskom priemysle veľmi atraktívne a so silným momentom a s súčasným trhovým ohodnotením fúka týmto firmám vietor do plachiet,“ hovorí P. Garnry. „Kupujeme trh a zamýšľame na ňom zostať viac ako jeden mesiac,“ dodáva.

Autor: Martin O’Rourke, hlavný editor portálu TradingFloor.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre