Európske akcie rastú po tom, ako S&P 500 dosiahol nový rekord

trhy burza

Európske akcie v pondelkovom obchodovaní posilňujú po tom, ako americký akciový index S&P 500 v piatok dosiahol nové rekordné maximum a prvýkrát v histórii uzavrel nad hranicou 5000 bodov.

Akcie ťažia z očakávaní, že americká centrálna banka, ktorej úlohu plní Federálny rezervný systém (Fed), začne tento rok znižovať úrokové sadzby. Investori teraz čakajú na dôležité inflačné dáta za január: ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg odhadujú, že ročná miera inflácie v USA v januári klesla na 2,9 % z 3,4 %. Bolo by to prvýkrát od marca 2021, čo by sa inflácia dostala pod hranicu troch percent.

„Vysokú infláciu sa len zriedka podarilo skrotiť bez toho, aby sa urýchlila recesia,“ napísal vo svojom komentári Ed Yardeni, prezident spoločnosti Yardeni Research Inc. „Fed infláciu nasmeroval smerom nadol k svojmu 2-percentému cieľu a zároveň umožnil americkej ekonomike rásť, čím sa vyhol tvrdému pristátiu,“ dodáva Ed Yardeni.

Akciový index Euro Stoxx 50 aktuálne získava 0,27 % na 4727 bodov, nemecký index DAX 30 pridáva 0,28 % na 16 973 bodov a francúzsky akciový benchmark CAC 40 rastie o 0,33 % na 7673 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre