S&P 500 prvýkrát v histórii uzavrel nad hranicou 5000 bodov

wall street

Americký akciový index S&P 500 v piatok po prvýkrát v histórii uzavrel nad úrovňou 5 000 bodov. Býčí sentiment na Wall Street ťažil z najnovších inflačných údajov, ktoré podporili očakávania, že centrálna banka (Fed) čoskoro zníži úrokové sadzby.

Podľa revidovaných údajov dosiahol medziročný rast spotrebiteľských cien v USA v decembri 0,2 %, zatiaľ čo pôvodný odhad hovoril o raste 0,3 %. Index S&P 500 v piatkovom obchodovaní vzrástol o 0,6 % a uzavrel na úrovni 5026 bodov.

Tento prelomový moment prichádza v období silného hospodárskeho rastu, revolúcie v oblasti umelej inteligencie, lepšej ako očakávanej výsledkovej sezóny a očakávaní, že Fed prikročí k znižovaniu úrokových sadzieb.

„Prelomenie hranice 5 000 bodov je “dôležitým míľnikom” nielen preto, že ide o “okrúhle číslo”, ale aj preto, že to odzrkadľuje dôveru investorov v ziskovosť amerických firiem a silu ekonomiky,“ uviedol  v komentári pre Forbes George Ball, predseda spoločnosti Sanders Morris Harris.

Podľa Howarda Silverblatta, hlavného analytika spoločnosti S&P Dow Jones Indices, trvalo takmer 41 rokov, kým index S&P 500 pokoril svoj prvý významný míľnik 1 000, ktorý prekonal 2. februára 1998. Svoj predošlý významný míľnik 4 000 bodov index prekonal 1. apríla 2021 po tom, ako Fed znížil sadzby takmer na nulu, vláda prijala mnohé stimuly a vakcína proti ochoreniu Covid-19 podporila optimizmus z postpandemického hospodárskeho rastu.

Index S&P 500 v tomto roku zatiaľ vzrástol približne o 5,4 % a v roku 2023 posilnil o 24 %. Väčšinu ziskov indexu dosiahla takzvaná “veľkolepá sedmička” (Magnificent Seven), čo je označenie pre skupinu dominantných technologických firiem Nvidia, Microsoft, Meta Platforms, Amazon, Apple, Alphabet a Tesla. Akcie firiem Nvidia, Microsoft, Meta Platforms a Alphabet minulý mesiac viackrát dosiahli svoje rekordné maximá.

Graf: Vývoj akciového indexu S&P 500 za posledných 5 rokov

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre