Automobilka Aston Martin vstúpila na burzu. Pozrite sa, akou hodnotou ju ocenil trh

Aston Martin

Výrobca luxusných vozidiel z Veľkej Británie, automobilka Aston Martin, vstúpila na burzu. V primárnej verejnej ponuke (tzv. IPO) sa jej akcie ponúkali za 19 GBP, čo celú spoločnosť ohodnotilo na 4,3 miliardy libier.

Burzový debut však spoločnosti veľmi nevychádza, nakoľko dnes jej akcie oslabujú už o viac ako 7%

Cenové rozpätie za jednu kmeňovú akciu predstavovalo 17,50 – 22,50 libry. Pokiaľ by sa naplnil maximálny cieľ, hodnota spoločnosti by bola vyššia o 15%.

Ako uviedli informované zdroje pre agentúru Reuters, cena za akciu oslabila smerom k dolnej hranici pôvodného cenového rozpätia pre neistotu investorov, či bude automobilka schopná plniť svoj plán v oblasti uvádzania nových modelov na trh.

Aston Martin chce totiž do roku 2022 každoročne predstaviť aspoň jeden nový model, čo je podľa analytikov príliš ambiciózny plán.

Ako však uvádza agentúra Bloomberg, ocenenie na úrovni 4,3 miliardy GBP je 20,7-násobkom polročného zisku. Ferrari sa obchoduje za približne 21-násobok očakávaného očisteného zisku za tento rok. Britský výrobca automobilov je ale v porovnaní s talianskou značkou menej ziskový a taktiež nemá takú silnú súvahu.

Pri súčasnej trhovej kapitalizácii sa však akcie Aston Martin nedostali do hlavného akciového indexu londýnskej burzy FTSE 100. Trhová hodnota najmenšej firmy v indexe predstavuje 4,7 mld. libier.

Aj napriek prestížnej a slávnej značke, ktorá je synonymom pre filmy s Jamesom Bondom, sa spoločnosti v minulosti príliš nedarilo. Za celú históriu oznámila až 7-krát bankrot a minulý rok vykázala prvý zisk od roku 2010.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre