Akcie: Darilo sa pivu, Budapešť 6. deň v červenom

Po dobrých správach z Číny a Blízkeho východu si európske akcie vo štvrtok pripísali slušné zisky. Po dlhšom odmlčaní sa opäť rozjasnil čínsky priemysel a optimizmus na európske trhy vniesla aj úspešná akcia španielskych dlhopisov. Napätú situáciu na trhoch zmiernilo aj prímerie na Blízkom východe.

Spomedzi jednotlivých európskych akciových titulov hviezdili papiere druhého najväčšieho pivovaru sveta – SABMiller, ktoré sa zhodnotili o 6,38 %. Spoločnosť s vykázaným ziskom za prvý obchodný polrok pokorila očakávania analytikov.

Akcie SABMiller tak boli hlavným ťahúňom celoeurópskeho sektora potravín a nápojov, ktorý si pripísal takmer jednopercentný zisk.  Nedarilo sa sektoru telekomunikácií, keď index Stoxx Europe 600 Telecommunications poklesol ľahko o 0,05 %. Spomedzi nemeckých akcií sa najviac darilo papierom Commerzbank, ktoré vzrástli o 6,20 %.

Nemecký akciový index DAX 30 vzrástol o 0,84 %, francúzsky benchmark posilnil o 0,60 % a britský FTSE 100 si polepšil o 0,68 percenta.

Úplne opačný vývoj zaznamenali maďarské akcie, keď burza v Budapešti uzavrela šiesty deň v červenom. Takmer bezozmeny zakončila pražská burza, kde príslušný index PX posilnil o 0,05 %. Varšavský benchmark poklesol o 0,49 %, ruský index RTS stratil ľahko 0,08 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre