Fiškálneho útesu sa nebojím, tvrdí Buffett

Hviezdny investor Warren Buffett negoval obavy, že by automatické zvyšovanie daní a škrty vládnych výdavkov (tzv. fiškálny útes) zatlačili americké hospodárstvo do recesie. “Máme veľmi odolnú ekonomiku”, povedal megainvestor v interview pre CNN.

Fakt, že by sa zákonodarcovia v správnom čase nedohodli na rozpočte, nie je podľa neho dôvod na hospodárske tornádo. Buffett tvrdí, že daňové sadzby pre bohatých by mali byť zvýšené bez ohľadu na to, či to pribrzdí alebo nepribrzdí ekonomický rast.

“Prežil som 50. a 60. roky, kedy som platil omnoho vyššie dane z kapitálových ziskov a 52 %-nú korporátnu daň a ekonomika prežívala boom”, zdôraznil megainvestor.

Buffett za najväčší problém amerického hospodárstva považuje zdravotníctvo. “Je to pásomnica našej ekonomiky” , povedal Buffett, pričom zároveň upozorňuje, že zdravotná starostlivosť stojí štáty až 17 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Páči sa mu Obamova reforma “Obamacare”, v rámci ktorej musí byť každý Američan povinné poistený, no zároveň sa znepokojuje nad rastúcimi nákladmi na zdravotnú starostlivosť . V tomto smere je oveľa menej optimistický, keďže odhaduje, že ročné náklady na zdravotnú starostlivosť budú dosahovať až 2,6 mld. dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre