Ceny amerických domov padnú na nos, myslí si tento muž

Realitný trh USA potešil v auguste výbornými  výsledkami, keď predaj existujúcich domov vzrástol na 4,82 miliónov, pričom trh očakával len 4,56 milióna predaných domov.

Aj keď si mnohí myslia, že americký trh nehnuteľností sa pomaly ale isto dostáva z najhoršieho, ekonóm a prezident spoločnosti A. Gary Shilling & Co, Gary Shilling je úplne iného názoru. Tento muž sa domnieva, že ceny nehnuteľností čaká pád o 20 %, pričom dno na realitnom trhu USA uvidíme po dobu niekoľkých rokov. “Nekupujte teraz svoj prvý dom, ak nechcete stratiť 20 % jeho hodnoty”, varuje americký ekonóm.

Tu sú dôvody

4 roky! Toľko môže trvať odstránenie prebytku ponuky nad dopytom na realitnom trhu USA.

Vhodná otázka je: Gary, prečo toľký pesimizmus? Shilling tvrdí, že ešte existuje množstvo prebytočnej ponuky domov, ktorá nie je zaevidovaná a ceny ešte neklesli pod dlhodobý historický priemer. Navyše hovorí, že sa v súčasných odhadoch nepočíta s budúcimi exekúciami, ktoré ponuky nehnuteľností ešte navýšia. Podľa neho môže odstránenie tohto prebytku trvať 4 roky.

Shilling navyše tvrdí, že obyvatelia sú zaťažení dlhmi a majú problém nájsť si prácu. Ani super-nízke úrokové sadzby nezatlačia na rast cien realít, myslí si Shilling.

Kto je Gary Shilling?

Finančný analytik, uznávaný rečník a komentátor, ktorého môžete vidieť v publikáciách ako Forbes či The Wall Street Journal. V roku 1969 bol jedným z mála, ktorý predpovedal recesiu na konci roka. Úspešných predpovedí mal pritom viacero.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre