Americká ekonomika pribrzďuje

Ako dnes oznámilo americké ministerstvo obchodu, ekonomika USA v 2. kvartáli vzrástla o 1,3 %, čo je podstatne menej než sa doteraz predpovedalo. Doterajší odhad hovoril o raste hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,7 %.

V prvých troch mesiacoch tohto roka si najväčšia ekonomika sveta pripísala rast až o 2 percentá. Zdá sa, že druhokvartálové oslabenie spôsobili slabé investície do poľnohospodárstva, ktoré sú odrazom najväčšieho sucha za posledné polstoročie. Ako ministerstvo tvrdí, objem poškodenej úrody predstavuje 12 mld. dolárov.

Hospodárstvo nepotešil ani vývoj priemyslu, keď sklamal najmä sektor dopravy. Podľa údajov vlády objednávky dlhodobých statkov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom poklesli o 13,2 %. To je najväčší prepad od januára 2009. Odborníci odhadujú, že rast ekonomiky USA bude do konca roka pod dve percentá.

[poll id=”12″]

Napriek tomu sme sa dnes spoza Atlantiku dočkali aj pozitívnych správ, keď počet amerických žiadostí o dávku v nezamestnanosti klesol o 26 000 na 359 000. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s poklesom na 378 tisíc.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre