Kalifornii hrozí benzínový kolaps!

V Kalifornii platia za benzín toľko ako nikdy predtým. Cena tejto komodity vyskočila na 4,66 dolárov za galón (3,79 litra), čo je rekordne vysoká úroveň.

„Každé leto vidíme vyššie ceny“, vzdychá jeden z podnikateľov v San Franciscu. To čo dodáva, stojí ešte viac za pozornosť: „Toto som ešte nikdy nezažil. Verím, že na jeden galón spravím aspoň 20 míľ“, nádeja sa Američan.

Podľa amerického automobilového klubu AAA  sa priemerná cena benzínu v súčasnosti pohybuje na úrovni 4,66 dolárov. Čerpačky v Los Angeles či v San Franciscu pýtajú až 5,90 dolárov za galón. Veľkoobchodný reťazec Costco dokonca uzavrel niekoľko hlavných čerpacích staníc, nakoľko nechce nakupovať za rekordne vysoké ceny.

Rana pre nezávislé čerpačky

Čo stojí za vysokou cenou? Po tom, čo v dvoch rafinérkach došlo k výpadku produkcie, sa Exxon Mobil a Valeo Energy rozhodli prideliť dodávky len pre svojich odberateľské siete a tak stopnúť predaje na spotovom trhu. Bola to rana najmä pre nezávislé čerpacie stanice.

 

Okrem toho Spojené štáty v lete prijali striktné predpisy na ochranu životného prostredia, ktoré vyžadujú predaj podstatne menej závadného benzínu. Všetky tieto faktory situáciu komplikujú. Nedostatok benzínu môže byť len veľmi ťažko kompenzovaný dovozom zo zahraničia.

Kalifornia je oblasť, ktorá je obzvlášť náchylná na výpadky dodávok ropy. Štát je totiž odrezaný od potrubia, ktoré sa tiahne pozdĺž USA. Chris Faulkner, jeden z expertov na energie nevidí žiadne zlepšenie: „Ak sa situácia nezlepší, môžeme vidieť nárast ceny až nad 6 dolárov za galón“, uvádza pre Los Angeles Times. Pre ľudí dochádzajúcich do zamestnania či podnikateľov by to bola doslova cenová „katastrofa“.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre