Taliansko prišlo o rating. Investori to ignorujú!

V noci zo štvrtku na piatok ratingová agentúra Moody´s znížila Talianom rating o dva stupne – z pôvodnej úrovne „A3“ na terajšiu  „Baa2“. Súčasné hodnotenie sa nachádza už len dva stupne nad úrovňou, ktorá by z vládnych dlhopisov Talianska spravila špekulatívnu investíciu.

Napriek zhoršeniu úverového hodnotenia investori Talianom veria. Piatková aukcia vládnych dlhopisov ukázala, že aj napriek zníženiu bonity si Taliani vedia požičať lacnejšie. Južania si dnes na kapitálovom trhu požičali 3,5 miliárd eur, avšak vyššie úroky za dlh platiť nemuseli. Priemerný ročný výnos trojročných dlhopisov klesol na 4,65 %, kým ešte v júnovej aukcii výnos predstavoval 5,3 %. Dopyt bol vyšší než ponuka, a to o 1,7 krát.

Moody´s tvrdí, že je pravdepodobné aj ďalšie znižovanie ratingu, takže výhľad je negatívny. Agentúra počíta s tým, že hospodárstvo Talianska v tomto roku poklesne o 2 %. Rastúca nezamestnanosť a hospodársky pokles môžu spôsobiť, že Taliansko nenaplní svoje stanovené rozpočtové ciele!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Americke ratingovky si europu tocia na ražnoch..v roku 2007 ich hodnotenia boli na vysmech, vsetko Ačka a samé bakroty!!!!

Podla tejto aukcie sa zda že aj európski investori ich už majú na háku