Čína opäť znižuje regulovanú cenu paliva

Čína, druhý najväčší svetový spotrebiteľ paliva, znížila s okamžitou platnosťou maloobchodné ceny o 5 %. Ide už o tretie zníženie cien za posledné dva mesiace. Niektorí analytici tvrdia, že môže ísť o snahu zvýšiť spotrebu paliva po tom, ako v apríli došlo k prvému poklesu dopytu po rope za tri roky. Domáce, ako aj globálne faktory navyše zaťažujú čínsku ekonomiku, ktorá vykazuje známky spomaľovania.

Tento krok bol podľa informácii z Číny vykonaný v reakcii na medzinárodné ceny ropy, vývoj domácej, ako i zahraničnej ekonomiky a rovnako aj podmienky domáceho ropného trhu.

Systém stanovovania cien

Čína zaviedla systém stanovovania cien ropy v roku 2009, aby tak odrážala výkyvy cien ropy na medzinárodných trhoch. Systém zasiahne pokiaľ sa cena ropy zmení o viac ako 4 % v priebehu 22 pracovných dní.

Analytici tvrdia, že je existujú ďalšie predpoklady na znižovanie, čo by mohlo ešte viac stlačiť zisky rafinérií. Nižšie maloobchodné ceny by tak mohli ďalej zmierňovať infláciu, ktorá sa v júni dostala na najnižšiu úroveň za viac ako dva roky. Ako ukázali údaje, spotrebiteľské ceny rástli o 2,2 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre