Investujte vaše peniaze rozumne: Poradíme ako začať

Ak podnikáte už niekoľko rokov viete, že správne narábanie s financiami je pre úspešný biznis a kumuláciu zisku absolútnou alfou a omegou. Bez znalosti narábania s peniazmi – kam investovať a kde si ich odkladať – nemôžete z roka na rok očakávať markantný rasť vášho biznisu. V nasledujúcom článku si povieme niečo o investovaní.

Tak ako sa finančné hospodárenie rodiny nezaobíde bez odkladania časti peňazí z prijímov, úplným základom na správu vašich financií je vhodný bankový účet. Aj keď ste možno začínajúci podnikateľ, v žiadnom prípade by ste nemali kombinovať firemné a osobné financie na vašom bežnom účte. Veľmi rýchlo medzi nimi stratíte prehľad. Nehovoriac o tom, že vám môže byť veľmi nepríjemné, keď sa účtovník bude musieť zaoberať aj vašimi súkromnými prevodmi a výdajmi.

Výber účtu závisí od vašich potrieb. Niektoré banky majú v základnom balíku služby, ktoré si v iných budete musieť priplatiť. Medzi najvýhodnejšie balíky dlhodobo patrí napríklad podnikateľský účet od mBank – ponúka totiž založenie a vedenie účtu zadarmo, čo sa rovnako vzťahuje aj na všetky odchádzajúce platby.

Investovať môže aj menší podnikateľ

Čistý zisk však nie je všetko. Šikovný podnikateľ by mal usporené financie vedieť aj ďalej správne investovať. Nenechajte sa odradiť mylnou predstavou, že investorom môže byť len bohatý veľkopodnikateľ. Aj menší živnostníci dokážu z menšej sumy peňazí vďaka správnemu rozhodnutiu a trpezlivosti získať poriadny balík peňazí.

Mnohých podnikateľov táto možnosť láka, no aj napriek tomu ju nevyužijú. Dôvodom je jednak neznalosť finančných či burzových trhov a taktiež aj nedôvera a zlá skúsenosť, stačí si spomenúť napríklad na nešťastnú kupónovú privatizáciu.

Na investovanie nepotrebujete “státisíce” eur

Aby ste sa stali investorom, nemusíte byť finančným expertom. Dnes sa už môžete bez obáv spoľahnúť na správcovskú spoločnosť a v neposlednom rade aj na vašu banku. Možností kam investovať vaše úspory je veľa, nech už patríte k ľuďom, ktorí radi riskujú, alebo naopak – chcete pri investovaní znášať minimálne riziko. V každom prípade, odborníci odporúčajú voľné financie čo najskôr investovať a nenechať vaše úspory „len tak niekde ležať“. Dôvodom je inflácia, ktorej dôsledkom peniaze strácajú na hodnote. Čakať na „ten správny moment“ sa vám teda jednoducho neoplatí. Investovať by ste mali čo najskôr, aby vaše peniaze mohli samé začať zarábať.

Investovať môžete rôznymi spôsobmi

Ak sa rozhodne investovať, na výber máte pomerne veľa možností. Najčastejšie si podnikatelia vyberajú miesto pre svoje investície na základe miery rizika a predpokladanej výslednej čiastky, ktorú investovaním majú získať. Využiť sa dá napríklad možnosť sporiaceho bankového účtu – čo je dnes produkt ponúkaný ako samozrejmosť už aj v rámci bánk na Slovensku. Podnikateľov láka najmä vtedy, ak chcú mať svoje financie neustále k dispozícií. Okrem toho táto forma investovania prináša so sebou rad zaujímavých výhod.

Založenie a vedenie účtu býva zvyčajne úplne zadarmo a v niektorých prípadoch banky dokonca nevyžadujú ani minimálny vklad, či nutnosť viazať sa. Plusom je tiež možnosť prenosov úspor zo sporiaceho účtu na bežný podnikateľský účet alebo naopak – a to kedykoľvek a kdekoľvek to vaša situácia bude vyžadovať.

Možnosťou je aj terminovaný vklad

Ak nepotrebujete mať peniaze okamžite k dispozícii, zvážiť by ste mali aj možnosť terminovaných vkladov. Plusom je vyššie zhodnotenie v porovnaní so spomínaným sporiacim účtom. Na druhej strane si treba uvedomiť, že financie môžu byť na tomto type účtu uložené až niekoľko rokov.

Terminované či sporiace účty vyhľadávajú najmä tí, ktorí s investovaním ešte nemajú žiadne skúsenosti a majú obavy z inej formy investícií. Neprehliadnite preto ani túto možnosť – koniec koncov vaše financie musíte mať predsa niekde uložené, nie?

Čo musíte vedieť o podielových fondoch?

Čoraz častejšie využívajú šikovní podnikatelia aj možnosť investovania do fondov. Na Slovensku ešte stále pretrvávajú zaužívané predsudky o investovaní. Tieto mýty a zavádzajúce informácie – najmä o rizikách spojených s podielovými fondmi – by vás však nemali v žiadnom prípade odradiť. Investovanie do podielových fondov patrí dnes k najvýnosnejšej forme investovania.

Veľký počet ľudí lákajú najmä akciové fondy, kde môžete investovať menší obnos peňazí do mladej a rozbiehajúcej sa spoločnosti s predpokladom rastu v budúcnosti. Druhou možnosťou je nákup akcií už stabilných firiem. Na tie však budete potrebovať aj väčší balík peňazí. Zisk je však takmer okamžitý.

Online dotazníky pre začiatočníkov

Ponuka typov fondov s rôznymi mierami rizík je aj na našom trhu bohatá, bez pochýb nájdete to, čo vyhovuje vašim potrebám. Peniaze nemusíte investovať iba do jednej správcovskej spoločnosti.

Ak svoje investície rozdelíte, zvýšite si tým šancu, že natrafíte na „skrytý poklad“. Vyskúšať môžete aj rôzne online dotazníky, ktoré majú viaceré banky dostupné na svojich webových stránkach. Presne nasmerované otázky vám pomôžu ujasniť si, akou cestou by ste sa pri investovaní mali uberať.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre